Manifestări pentru a marca 78 de ani de Protecţie Civilă

0
1989

Reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi ai altor structuri din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor au fost prezenţi ieri, la sediul Detaşamentului 2 Pompieri Craiova, pentru a participa la festivităţile organizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj pentru a marca 78 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile.

După prezentarea onorului şi o slujbă religioasă au fost prezentate mesajele de felicitare ale ministrului Administraţiei şi Internelor şi inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă cu prilejul aniversării a 78 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile care armă. “Acest moment aniversar constituie un prilej de omagiere a curajului cadrelor protecţiei civile care, de-a lungul timpului, uneori cu preţul vieţii, au salvat populaţia ameninţată de pericolul diverselor dezastre şi catastrofe. Prezenţi mereu la datorie, alături de celelalte componente ale sistemului naţional de apărare, specialiştii protecţiei civile au dovedit profesionalism şi devotament, intervenţiile desfăşurate de ei în condiţii de risc contribuind la prevenirea pierderilor de vieţi, diminuarea pagubelor şi asigurarea securităţii cetăţenilor”, a spus col. Liviu Răducan, inspector-şef al ISU Dolj. Momentul discursurilor, care n-a durat foarte mult din pricina frigului pătrunzător de afară, a fost urmat de defilarea cadrelor Inspectoratului – partea cea mai aplaudată a manifestărilor. Invitaţii au fost poftiţi apoi să vadă o parte din tehnica cu care operează cadrele unităţii şi au fost prezentate câteva exerciţii demonstrative: de la stingerea unui autoturism cuprins de flăcări şi descarcerarea unei persoane prinsă între fiarele acestuia şi până la modul în care se acordă primul ajutor unei persoane rănite într-un dezastru. Invitaţii au primit şi câte o revistă editată tot cu prilejul aniversării Zilei Protecţiei Civile, intitulată “Cavalerii Curajului”, din care pot afla câteva repere din activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj şi o sinteză a activităţilor desfăşurate pe parcursul anului 2010 de toate structurile unităţii, câteva sfaturi despre cum pot fi prevenite dezastrele sau care sunt primele măsuri ce ar trebui luate în astfel de cazuri.

Acum 78 de ani, pe 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468, se aproba “Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop “să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”, acest moment fiind considerat actul de naştere al Protecţiei Civile.