UMF Craiova investeşte în doctoranzi

0
867

S-au pregătit în străinătate, dar s-au întors în Craiova. Aceasta este povestea a 30 de tineri doctoranzi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova care au beneficiat, în ultimii trei ani, de burse doctorale asigurate din fonduri europene.

Tineri doctoranzi au făcut cercetare în institute de renume din străinătate, au publicat în reviste medicale de prestigiu şi acum s-au întors la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova. «Ajuns la final, proiectul „Creşterea calităţii şi vizibilităţii rezultatelor cercetării ştiinţifice a doctoranzilor cu frecvenţă prin acordarea de burse doctorale” a fost derulat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca, fiind finanţat din fonduri europene. Prin intermediul acestui proiect, tinerii doctoranzi din Craiova şi Cluj-Napoca au fost remuneraţi lunar şi au avut posibilitatea, timp de câteva luni, de a se documenta în institute din Germania, Marea Britanie, Spania, Franţa sau Olanda, de a se implica în cercetarea fundamentală şi de a observa cum îşi dezvoltă alte ţări proiectele de cercetare», a explicat prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Doctoranzii au primit o bursă de aproape o mie de euro pe lună

De aceste program au beneficiat 29 doctoranzi din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova şi doi doctoranzi din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca. „Proiectul s-a derulat în perioada 1 decembrie 2010 – 30 noiembrie a.c. şi a avut un buget total eligibil de 3.705.047,87 lei. Toţi cei 31 de tineri au primit lunar o bursă în cuantum de 2.200 lei sau 900 euro, în funcţie de unde şi-au desfăşurat studiile: în România sau în străinătate. A fost o şansă pentru tinerii doctoranzi de a rămâne în ţară, de a renunţa la himera plecării în străinătate”, a declarat Mihai Caragea, responsabil logistic al proiectului.

Pentru mulţi dintre cei care au fost incluşi în programul desfăşurat de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, stagiul de pregătire în străinătate a reprezentat o oportunitate pentru a studia tehnici de vârf în domeniul cercetării.

„Proiectul derulat de UMF Craiova a fost o şansă şi pentru mine de a creşte personal şi ştiinţific. În cadrul stagiului de pregătire din Germania, eu am studiat tehnici de vârf de cercetare despre boala Alzheimer, tehnici care generează date de ultimă oră şi de care ne putem folosi fără probleme şi noi, în România, în diagnosticarea şi tratarea acestei maladii”, a precizat Cătălin Bogdan.

Sume importante investite de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova

În ultimii ani, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a investit sume considerabile în dezvoltarea proiectelor de cercetare şi a atras mai multe fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, fie ca beneficiar principal, fie ca partener, alături de instituţii precum Universitatea din Piteşti, Universitatea de Medicină „Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara sau Fundaţia „Dan Setlacec” din Bucureşti. De bursele doctorale finanţate, în ultimii ani, din fonduri europene au beneficiat mai mult de 100 de tineri cercetători ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

„După terminarea facultăţii nu ştiam prea bine ce înseamnă cercetarea. Am început însă doctoratul şi a apărut această oportunitate, de a căuta informaţii noi şi a studia în străinătate. Cu ajutorul unei burse doctorale de şase luni desfăşurată în Spania, în cadrul Spitalului Clinic Universitar din Valencia, am avut acces la diverse baze de date din domeniul meu de cercetare – medicina internă – datorită cărora am reuşit apoi să public articole în reviste prestigioase din domeniu”, povesteşte Anca Barău, unul dintre beneficiarii proiectului, doctorand al UMF Craiova. Pentru Raluca Nicoli, un alt beneficiar al bursei doctorale, stagiul de pregătire petrecut la Oxford – Marea Britanie – i-a oferit prilejul de a învăţa metode noi de cercetare şi de a lucra cu profesionişti de renume din domeniul farmacologiei.