“Șansele Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană sunt destul de ample. Proiectul de aderare este unul de succes, iar investițiile pe care U.E. le oferă sunt promițătoare.
Una dintre cele mai exorbitante probleme în calea europenizării este necontenitul conflict cu Transnistria. Predecesorii noștri au luptat pentru soluționarea acestei probleme luni în șir, mulți dintre ei sacrificăndu-și viața pentru integritatea și prosperitatea R.M., însă această luptă continuă să existe datorită forțelor armate rusești. O țară europeană este în primul rând, una în care nu există conflicte interne. Sperăm că această luptă neîncetată va fi soluționată într-un final.
Tendința tinerilor basarabeni și nu numai, de a fi considerați cetățeni europeni ia amploare în ultima perioadă. Susținerea oferită de România este una grandioasă. Primirea cetățeniei românești de către locuitorii R.M. este un prim-pas spre promovarea valorilor autohtone, spre perceperea și dezvoltarea culturii și nu în ultimul rând, restaurarea tradițiilor, obiceiurilor și a folclorului în general. Resimțim nevoia de a desemna problemele de origine și reconstituire a trecutului, de difuzare a trăsăturilor culturale.
O altă problemă în acest sens a fost lipsa de informare și dominația rusească de-a lungul anilor. Numărul campaniilor de informare a cetățenilor basarabeni referitoare la U.E. și facilitățile pe care ni le oferă aceasta, a crescut considerabil. Este un bun început spre europenizare. Sperăm că posibilitățile R.M. de integrare în U.E. nu sunt doar teoretice, expuse în discursuri politice, ci vor putea fi materializate în cel mai scurt timp”
Botnari Eliza, Coordonator Departament Media și Proiecte în cadrul Asociației Studenților Basarabeni din Craiova