Clinica de Oncopediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, re-inventată!

0
457

La începutul acestei luni, patru tineri din Craiova au încheiat un proiect de inițiativă, derulat în Clinica de Oncopediatrie a Spitalului Județean de Urgență Craiova. Intitulat sugestiv „RE-INVENTEAZĂ-te!”, proiectul a avut ca scop, pe de o parte, ameliorarea stării de sănătate psihice și fizice a copiilor internați, prin introducerea art-terapiei în actul medical, iar pe de altă parte, „re-inventarea” a cinci saloane în care peste o sută de copii din întreaga regiune a Olteniei urmează constant tratamente neîndurătoare pentru afecțiuni grave, precum leucemii și anemii.

S-au jucat „de-a arta” cu obiecte pe care le întâlnesc zilnic în lupta cu boala

Pentru îndeplinirea acestui scop, cei patru tineri din Craiova – Stelea Alexandra Maria, Chirea Raluca, Sebastian Viscol și Onuț Anghelina, reuniți în Grupul Informal „Re-inventează-te!” – au derulat, în perioada iunie-noiembrie a.c., o serie de activități care să aducă îmbunătățiri condițiilor de spitalizare și atmosferei triste din clinica spitalului craiovean.

Astfel, după o pregătire a echipei de proiect, la care s-au alăturat voluntari de la Liceul de Artă „Marin Sorescu”, Palatul Copiilor și Școala Gimnazială nr. 22 „Mircea Eliade” din Craiova, tinerii au susținut mai multe ateliere de creație, în care au fost implicați atât copilașii internați, cât și părinții acestora și personalul medical. Au pictat pereții celor cinci saloane cu personaje cunoscute micuților din povesti și filme de animație și i-au îndemnat pe copii „să se joace de-arta” cu obiectele pe care le întâlnesc zilnic în lupta lor de a învinge boala: seringi, perfuzoare, termometre, recipiente pentru medicamente, comprese, leucoplast, măști medicale, mănuși chirurgicale, halate.

„Pictând aceste obiecte, copiii au deprins să le vadă nu doar ca pe niște instrumente care le aduc suferință, ci și ca jucării, pe care le pot mânui după bunul plac. În felul acesta, și-au înfrânt teama față de ele, acceptându-le mai ușor în aceste momente grele din viața lor. Implicarea personalului medical și a părinților la aceste ateliere de terapie prin artă a determinat transformarea relației pacient – medic – părinte în una de colaborare și prietenie. Dincolo de actul medical, cu toții și-au asumat roluri noi, acelea de parteneri de joacă, atât de utile într-o secție de spital destinata copiilor”, povestește Alexandra Maria Stelea, liderul Grupului Informal.

Filme de animație și spectacole cu păpuși pentru micii pacienți

O altă activitate a proiectului a fost „Rețeta de film”, concretizată prin proiecții de filme documentare și de animație, pe tema relației pacient-medic-spital, pe marginea cărora copiii, cadrele medicale și părinții au purtat discuții interactive despre cum poate schimba terapia prin artă condițiile din spitalele românești și, mai ales, starea de sănătate a pacienților. Copiii au fost îndemnați să își exprime părerile și să spună cum și-ar dori să se schimbe secția în care sunt internați, pentru ca timpul să nu li se mai pară nesfârșit, iar copilăria îndepărtată. De asemenea, jocul cu păpușile – mânuite de actori de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova, dar și de micuți – a fost un alt prilej în care prichindeii și-au redescoperit inocența, veselia și joaca, pășind pentru câteva ore în lumea minunată a poveștilor, în care nicio boală nu le poate întuneca frunțile.

Au fost învestiți, pentru o zi, în funcția de doctor și au primit în dar o trusă medicală!

Un moment emoționant pentru toți participanții la proiect a fost vernisarea expoziției „RE-INVENTEAZĂ-te!”. Amenajată de tinerii din grup și voluntari într-unul dintre saloanele „re-inventate”, expoziția a fost vizitată atât de copiii-artiști și părinții lor, cât și de cadrele medicale ale Clinicii de Oncopediatrie și din alte secții ale Spitalului Județean. Rezultatele atelierelor de art-terapie au fost remarcate de toți invitații: în ordinea cronologică a lucrărilor, s-a observat schimbarea culorilor, de la cele închise și mohorâte la cele deschise și vii.

„Dacă la început copiii au privit cu teamă obiectele pe care le-au avut de pictat – seringi, perfuzoare, mănuși, măști –, decorându-le în culori triste, pline de suferință, odată cu trecerea timpului și cu participarea cadrelor medicale și a părinților la activități, lucru care a dus la schimbarea relațiilor în unele de amiciție, atitudinea micuților s-a schimbat. A fost evident faptul că au prins mai mult curaj, au fost mai veseli, mai relaxați, iar reticența lor față de obiectele cu care se întâlnesc zi de zi pe parcursul tratamentului s-a diminuat vizibil”, a explicat Raluca Chirea, membru al echipei de proiect și studentă la Facultatea de Medicină din Craiova.

Proiectul s-a încheiat cu un moment neașteptat pentru micuții internați în Clinica de Oncopediatrie: au fost învestiți, pentru o zi, în funcția de doctor, prilej cu care fiecare copil a avut teribila satisfacție de a se bucura de o trusă medicală primită în dar, cu care a „consultat” atât colegii de salon, cât și cadrele medicale.

„Cred că acest proiect va fi un model și pentru alte spitale din țară”

Pentru că proiectul „RE-INVENTEAZĂ-te!” promovează terapia prin artă ca mijloc de îmbunătățire a stării fizice și psihice a pacienților din spitale, rezultatele sale au fost făcute cunoscute în alte două unități medicale din Oltenia: Spitalul Județean de Urgență din Turnu Severin și Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu.

„Cred că acest proiect va fi un model și pentru alte spitale din țară. Desigur, noi nu intenționăm să ne oprim aici. Întreaga Secție de pediatrie din Spitalul Județean are nevoie de schimbare, iar copiii, indiferent de bolile pentru care se internează – mai ușoare sau mai grave –, au dreptul la programe care să le alunge suferința și să le reamintească de copilărie. Împreună cu partenerii noștri – Asociația CAROUSEL PROJECT, Primăria Municipiului Craiova, Spitalul de Urgență Craiova, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj și Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” – sperăm să extindem acest proiect în toată Secția de pediatrie a spitalului și chiar în alte secții”, a declarat Onuț Anghelina, membru al grupului informal de tineri.

***

Implementat prin Programul Tineret în Acțiune, proiectul „RE-INVENTEAZĂ-te!” a fost o inițiativă a patru tineri din Craiova, care, pe parcursul acestuia, și-au dezvoltat abilitățile antreprenoriale, îndeplinind încă un obiectiv important în proiect: constituirea Asociației „RE-INVENTEAZĂ-te!”ţ