30 de tineri soliști înscrişi la Concursul Internaţional de Canto „Elena Teodorini” de la Craiova

0
372

La Teatrul Liric din Craiova se deschide astăzi ediția inaugurală a Concursului Internațional de Canto, eveniment organizat cu prilejul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Internațional „Elena Teodorini” (10 octombrie – 14 noiembrie). 30 de tineri soliști s-au înscris în competiție, atât din România, cât și din Serbia, Republica Coreea și China. Concursul se va desfășura în trei etape și se va încheia sâmbătă, 9 noiembrie, cu Gala Laureaților – spectacol cu public, anunțat pentru ora 19.00, în cadrul căruia va fi acordat Marele Premiu, în valoare de 2.000 de euro. Din juriu fac parte personalități ale artei lirice, între care cinci directori de teatre din Germania, Italia, Serbia și România și un regizor din Ungaria.

Astăzi încep probele eliminatorii. Gala Laureaților va avea loc sâmbătă

Concursul Internaţional de Canto „Elena Teodorini” a fost deschis cântăreţilor de operă de orice naţionalitate, aparţinând tuturor categoriilor vocale, înscrierile încheindu-se ieri (după ce au fost prelungite de la data de 31 octombrie, anunțată inițial). Au fost admise voci feminine cu vârsta de maximum 36 de ani și voci masculine de maximum 38 de ani (împliniți până la data de 1 septembrie a.c.). Candidaţii trebuie să pregătească cinci arii din repertoriul liric universal al secolelor al XVIII-lea – al XX-lea, la libera alegere, și să achite o taxă de participare de 80 de euro. De asemenea, își vor asigura pe propria cheltuială transportul, cazarea și întreținerea pe toată perioada desfășurării concursului.

Competiția are loc în perioada 6-9 noiembrie, în cadrul celei de a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”. Cei 30 de participanți află astăzi ordinea intrării în concurs, tragerea la sorți fiind anunțată pentru ora 10.00. Vor urma etapa I (eliminatorie) – astăzi, de la ora 17.00, și mâine, de la ora 11.00, etapa a II-a (semifinala) – vineri, 8 noiembrie, de la ora 11.00, și etapa a III-a (finala) – sâmbătă, 9 noiembrie, începând cu ora 19.00.

Juriul, prezidat de vice-directorul artistic al Fundației „Arena di Verona” din Italia

Cei mai buni concurenți vor fi premiați în cadrul Galei Laureaţilor – spectacol cu acompaniament de orchestră (la care publicul va avea acces, pe bază de bilet), cu maestrul Dejan Savic (Serbia) la pupitrul dirijoral. Juriu va prezidat de Giampiero Sobrino – vice-director artistic al „Fondazione Arena di Verona”, din Italia, și îi va avea ca membri pe Karen Stone – director general al Teatrului din Magdeburg (Germania); Alberto Triola – director general la „Teatro del Maggio Musicale Fiorentino” din Italia; regizorul artistic András Kürthy (Ungaria); Dejan Savic – director general al Compania de Operă și Balet din Belgrad (Serbia); Marius Vlad Budoiu – director general al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca; soprana Ala Cheptini.

Premii în bani, dar și în roluri pe scene prestigioase

Vor fi acordate Premiul I, în valoare de 2.000 de euro, Premiul al II-lea (1.000 de euro) și Premiul al III-lea (500 de euro), dar și premii speciale, care – spune conducerea Teatrului Liric „Elena Teodorini” – le vor oferi unora dintre finalişti şansa de a apărea pe scene prestigioase. „Pe lângă premiile în bani, cu siguranță vor mai exista și altele. Instituția noastră va oferi un premiu sau două în roluri, în spectacole din stagiunea următoare. Probabil și ceilalți membri ai juriului vor acorda asemenea premii, pentru că este o practică obișnuită la astfel de concursuri”, declara, cu mai bine de o lună în urmă, Antoniu Zamfir, totodată director executiv al evenimentului.

***

Cea dintâi ediție a Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini” este organizată de Teatrul Liric „Elena Teodorini”, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova și în parteneriat cu S.C. L&N Promotion S.R.L.

«Elena Teodorini (n. 25 martie 1857, Craiova – d. 27 februarie 1926, București) este o personalitate emblematică pentru oraşul ei natal, artista rămânând în istorie prin debutul său în 1880 la „Teatro alla Scala” din Milano, cu rolul Marguerite din „Faust” de Ch. Gounod. A fost prima cântăreaţă din România care a păşit pe celebra scenă, la numai 23 de ani. Rodolfo Celletti o consideră una dintre ultimele mezzosoprane acute specializate în repertoriul de soprană, o interpretă impetuoasă şi pasională, dar şi o autentică actriţă-cântăreaţă, ale cărei formule expresive prevesteau deja primadona veristă», menționează în Regulamentul Concursului Internațional de Canto reprezentanții Teatrului Liric din Craiova – instituție care, de la începutul anilor 2000, poartă numele Elenei Teodorini.