Naţionalul craiovean, invitat la întâlnirea Convenţiei Teatrale Europene de la Zagreb

0
374

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” – membru al Convenției Teatrale Europene (E.T.C.) – este reprezentat la Adunarea Generală a acestei organizații, ediţia a 50-a, care are loc în perioada 24-27 octombrie, la Zagreb (Croaţia), de actrița Gina Călinoiu, șef serviciu artistic al instituției și lector univ. dr. la Departamentul de Artă Teatrală al Universității din Craiova. Evenimentul, intitulat „… we need new forms…” (după replica lui Treplieff din piesa „Pescăruşul” de Anton Pavlovici Cehov), reunește reprezentanţii teatrelor membre E.T.C. din peste 20 de ţări și este găzduit de teatrul de renume internaţional „z/k/m” – Zagreb Youth Theatre, ales special ca loc de desfăşurare a forumului bianual datorită aderării Croaţiei la Uniunea Europeană la 1 iulie 2013.

Tema principală a întâlnirii este evitarea declinului teatrului, reprezentanţii teatrelor membre E.T.C. din peste 20 de ţări încercând să găsească răspunsuri la întrebări precum „Care sunt instrumentele estetice, artistice, structurale și cultural-politice pe care teatrele orașelor și statelor europene le pot utiliza pentru a-şi menține statutul în societate în viitor?”, „Ce noi forme sunt necesare pentru a face față provocărilor unei erei digitale?”.

«În timpul sesiunilor de lucru, meselor rotunde și comitetelor de îndrumare, producători, artiști, dramaturgi și manageri culturali vor analiza situația în diferite teatre membre ale E.T.C. și vor pune bazele unui laborator de teatru (ETC Lab), care, alături de artiştii participanţi la E.T.C. Spring Theatre Tour de la începutul anului 2013, îşi va propune ca obiective găsirea de soluţii la provocările din era digitală şi căutarea de noi posibilităţi de extindere a audienţei», precizează reprezentanții Naționalului craiovean. Un exemplu de utilizare creativă a tendinţelor demografice europene este noul proiect E.T.C. cu finanţare UE „The Art of Ageing”, ce implică opt teatre membre, între care şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, în încercarea de a dezvolta noi forme, texte şi producţii teatrale în următorii doi ani.

Un alt punct important pe agenda Adunării Generale a Convenţiei Teatrale Europene este acordarea de voturi pentru candidaturile la statutul de membru E.T.C. a trei teatre: Schauspiel Leipzig (Germania), Theatre de la Manufacture CDN, Nancy, Lorraine (Franţa) şi Teatro Cargo, Geneva (Italia).

Convenția Teatrală Europeană este cea mai mare rețea europeană, ce reuneşte aproximativ 40 de teatre membre din peste 20 de ţări. De la fondarea sa, în 1988, ETC sprijină și inițiază schimburi de experienţă, schimburi de producții teatrale, mobilitatea publicului de teatru, dezvoltarea dramaturgiei contemporane și se prezintă drept mediator al teatrelor în dialogul cu instituțiile UE. Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este primul din Europa de Est care a devenit membru al Convenţiei Teatrale Europene, participarea la proiectele E.T.C. fiind posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român.