Cota unică de impozitare şi taxa pe valoare adăugată (TVA), mai exact modificarea nivelului acestora în 2014, a iscat ieri numeroase comentarii, liderii PSD şi PNL dând declaraţii contradictorii pe acest subiect. Surse din USL au declarat recent, pentru Mediafax, că liderii Uniunii au vorbit la finalul ultimei şedinţe despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice. Discuţia ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul şedinţei USL de vineri, când a venit vorba despre modul în care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 şi despre necesitatea unor fonduri suplimentare. Măsura ar fi impusă de faptul că, după primele nouă luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la începutul anului.
În acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea creşterii cotei unice, în prezent de 16%, dar şi a reducerii TVA, care acum este de 24%. O variantă a fost ca acestea să ajungă la acelaşi nivel. Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unică, respectiv pentru TVA, sau o aducere a ambelor la acelaşi nivel, în funcţie de eventuale simulări realizate pentru bugetul pe 2014. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a admis, miercuri seară, că a existat o discuţie la nivelul USL despre creşterea cotei unice, dar una „informală” şi „ipotetică”, menţionând că nu a fost avansată ca propunere din partea PSD sau a PNL şi nimeni nu a susţinut-o. Ieri, la Slatina, Antonescu a precizat că nivelul cotei unice va rămâne cel actual, aşa cum prevede şi programul de guvernare. „Cota unică rămâne cum am stabilit şi cum scrie şi în programul de guvernare 16%”, a spus co-preşedintele USL. L-a susţinut, de la Timişoara, vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministru al Finanţelor Publice, care a declarat că nivelul de 16% al cotei unice asigură competitivitate pentru economia românească şi va rămâne neschimbat „în perioada 2013-2016”. „Din punct de vedere al impozitării directe, pe profit, pe dividende şi pe toate veniturile obţinute de o persoană fizică, cota de 16% este una dintre cele mai mici din UE şi din acest punct de vedere suntem cei mai competitivi din acest punct de vedere. (…). Ea va rămâne neschimbată pe perioada 2013-2016”, a spus Chiţoiu.
Dragnea suspectează o scurgere de informaţii intenţionată
Şi vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi preşedinte executiv al PSD, a susţinut ieri că majorarea cotei unice de impozitare şi reducerea TVA nu au fost discutate în USL. „Nu am discutat în interiorul USL despre creşterea cotei unice de la 16 la 22% sau reducerea TVA la 22%, că am auzit şi eu ştirea aseară. A fost o discuţie în USL la plecare, o discuţie la care nu eram foarte atent, eram pe picior de plecare toţi, în care se vorbea la un moment dat de nişte simulări pe care anumiţi specialişti le făcuseră, simulări, propuneri prin care ar putea creşte veniturile bugetare. De ce această frântură dintr-o discuţie, mă rog, la plecare, la încheierea USL, care n-a fost pe ordinea de zi, n-a fost o propunere venită de la cineva anume, a fost scoasă şi dată pe surse!?”, a întrebat, retoric, Dragnea. Potrivit acestuia, „dacă ar fi fost aşa ceva, era o propunere pe care o făcea premierul, o prezenta în USL sau opiniei publice”.
Premierul recunoaşte public că el este la originea discuţiilor
În final, ieri după-amiază, premierul Victor Ponta a mai calmat spiritele, recunoscând că el este cel care i-a cerut ministrului de Finanţe diferite scenarii pentru creşterea încasărilor la buget, discutate în USL, deoarece este mai uşor să se ceară la TV scăderi de taxe şi bani, „mai ales când ai campanie electorală şi nici o responsabilitate”. Întrebat dacă se referă la liderul PNL, Crin Antonescu, Ponta a răspuns: „Nu, Doamne fereşte!”. Scenariile cerute ministrului Chiţoiu au vizat reducerea TVA, scăderea CAS şi „alte măsuri”, a adăugat Ponta. În privinţa cotei unice de impozitare, premierul a arătat că aceasta poate şi este bine să scadă pentru persoanele cu venituri reduse, iar despre scăderea CAS că măsura va fi aplicată „dacă sunt bani”.