Centrului istoric al Craiovei va intra în şantier!

0
541

Autorităţile locale au semnat, ieri, contractul de execuţie pentru amenajarea şi revitalizarea centrului istoric al Craiovei. Lucrarea se ridică la suma de 11,67 milioane de euro, fonduri europene, şi va fi realizată în termen de un an şi 9 luni. În contul acestor bani, se va interveni la infrastructura publică din zona Lipscanilor, începând cu schimbarea reţelelor de apă şi canalizare şi terminând cu pavarea străzilor şi mobilarea cu fântâni arteziene, statui, băncuţe şi lampadare de epocă. Pentru ca zona istorică a Băniei să nu fie reabilitată doar pe jumătate, autorităţile îi obligă pe locuitorii de aici să-şi refacă faţadele caselor şi să aibă în vedere că nu vor mai putea să le folosească pentru locuit, destinaţia tuturor imobilelor din centrul vechi urmând să fie aceea de terase, restaurante şi magazine. 

Lucrările încep pe data de 1 octombrie şi vor dura un an şi 9 luni, timp în care se va acţiona în perimetrul delimitat de 10 străzi, dispuse de jur-împrejurul Lipscaniului, fostul centru istoric al Craiovei: „Nicolăescu-Plopşor”, „Teodor Aman”, ”Panait Moşoiu”, ”Olteţ”, „Dreptăţii”, „Lipscani”, ”România Muncitoare”, „Romain Rolland”, „Traian Demetrescu” şi „Fraţii Buzeşti”. Potrivit autorităţilor, intervenţii se vor face doar asupra domeniului public, unde se vor schimba reţelele de apă şi cele termice existente. Se va moderniza apoi iluminatul public şi se va monta un sistem de supraveghere video stradal. Grupul sanitar din English Park va fi şi el reabilitat, apoi dotat cu sistem de ventilaţie. Tot aici, vor fi construite două fântâni arteziene şi vor fi montate jardiniere, bănci, coşuri de gunoi, echipamente de informare, console ornamentale cu plăcuţe indicând numele actual şi numele istorice ale străzilor, precum „Uliţa Preceste” sau „Capul Podului”. În centrul istoric al Craiovei, vor fi amplasate şi cinci statui din bronz, reprezentând personaje din lumea lui I.L.Caragiale. „Statuile din bronz nu fac obiectul prezentului contract şi ele urmează să fie achiziţionate după aceea de către Primărie. Este în desfăşurare procedura de achiziţie publică şi va fi un juriu de specialitate, la care aşteptăm să participe, ca invitat, inclusiv doamna Oana Pellea, pentru că vrem ca una dintre aceste statui să îl reprezinte pe marele actor Amza Pellea”, a precizat primarul Lia Olguţa Vasilescu.

O licitaţie cu cântec

Lucrarea va fi executată de firma Recon, care a câştigat licitaţia în asociere cu alte două firme din Craiova, printre care şi TCIF. „Să câştigi o astfel de licitaţie nu este o întâmplare sau o jucărie, trebuie să ai o echipă tehnică foarte competentă care să ştie să lucreze foarte precis, exact şi cu simţ de răspundere. A durat mulţi ani ca să ne adunăm ingineri cu această competenţă şi ne bucurăm că avem un astfel de contract. Oferta noastră este extrem de bine pusă la punct, extrem de exactă şi vom dori să facem şi execuţia la fel de bună ca să mândrim cu lucrarea aceasta, să fie o cinste pentru oraşul nostru”, a declarat Marian Petcu, directorul firmei Recon. Contractul a fost contestat de două firme, dar, potrivit autorităţilor, cele invocate de aceste firme au fost respinse de Curtea de Apel Craiova. „Eu nu pot decât să mă declar fericită că este o firmă din Craiova care câştigă o astfel de licitaţie. Ea a fost contestată, ca toate celelalte licitaţii, dar de fiecare dată câştigăm în instanţă, ca dovadă că nu este nimic trucat”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, care a precizat că Primăria Craiova a primit opt oferte în acest sens, fiecare venind cu o documentaţie serioasă, de peste 150 de pagini. „Vă daţi seama câtă muncă a fost pe angajaţii noştri ca să poată să analizeze aceste oferte”, a concluzionat edilul-şef al Craiovei. Firmele care au depus contestaţie sunt două asocieri, SC Construct CO Group SRL şi SC Gaero Solution SRL; respectiv SC Acomin SA, SC Coasar Industry SRL şi SC Elcompet SRL, acestora oprindu-li-se o garanţie de participare de 11.870 de lei.

Proprietarii sunt obligaţi să-şi refacă faţadele

Pentru că reabilitarea centrului istoric se referă doar la domeniul public, autorităţile locale îi obligă pe proprietarii de case să-şi refacă singuri faţadele. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat că a avut o întâlnire cu aceştia şi le-a pus în vedere să facă reparaţiile pe cheltuială proprie şi nici unul dintre cei 100 de proprietari nu a avut nimic împotrivă. „Eu am avut o întâlnire cu proprietarii, în urmă cu două săptămâni, şi le-am explicat că vom începe lucrări în această zonă. I-am rugat ca, până la finalizarea lor, să îşi consolideze şi să refacă şi ei faţadele clădirilor. După ce se va finaliza această lucrare, nu va mai putea nimeni să efectueze acolo vreo lucrare având în vedere că este pe bani europeni, deci timp de cinci ani partea de domeniu public nu mai poate să mai fie afectată în nici un fel”. O singură persoană a recunoscut că nu are posibilităţi materiale ca să-şi reabiliteze casa, autorităţile oferindu-se atunci să execute lucrarea şi să recupereze banii investiţi până la recepţia lucrării. „Va trebuie să bugetăm, până la sfârşitul anului acesta şi începutul anului viitor, şi partea noastră de proprietăţi, care acum se află în administrarea RAADPFL-ului”, a menţionat Olguţa Vasilescu, referindu-se la casele în care stau cu chirie mai multe familii de craioveni, care trebuie să fie mutate.  Autorităţile discută cu aceştia şi posibilitatea ca aceştia să facă reparaţiile faţadelor pe cheltuială proprie şi să se recupereze partea de investiţie din chiria pe care ar urma să o plătească RAADPFL-ului. „Dar până nu avem o hotărâre a CA-ului regiei vizavi de această chestiune nu pot să vă ofer mai multe detalii”, a mai spus primarul Craiovei.

Cu ce îi sprijină Primăria Craiova

Proprietarilor li s-a făcut promisiunea de către Primăria Craiova că vor obţine autorizaţiile de construcţie necesare într-un timp rapid. „Noi urmează să le autorizăm partea de lucrări, urmând ca ei, pe parcurs, să îşi ia avizele necesare ca să nu ţinem blocat proiectul încă un an cât durează, de regulă, astfel de autorizaţii”. Acestora li s-a dat asigurarea că nu trebuie să meargă fiecare în parte la ministere pentru a obţine aprobările în cazul clădirilor de patrimoniu. „Vor ţine legătura cu serviciul nostru de urbanism, care urmează să strângă pentru fiecare clădire în parte această documentaţie. Eu, personal, poate însoţită şi de un reprezentat-doi al lor, vom merge la minister să ne ocupăm de această parte de documentaţie. Este destul de dificil ca 100 de proprietari să meargă acolo şi fiecare să depună un dosar”, a mai spus primarul Lia Olguţa Vasilescu, care a amintit inclusiv faptul că, în Bucureşti, există o asociaţie a proprietarilor din centrul vechi, al cărui preşedinte este actorul Mugur Mihăescu. „Sper să facă şi cei din Craiova acelaşi lucru, dar eu pot doar să le sugerez”.

Lipscaniul se transformă în zonă comercială

În schimb, municipalitatea le–a stabilit proprietarilor nişte criterii stricte, şi anume geamurile pot să fie şi din termopan, dar din lemn triplustratificat sau din tâmplărie PVC furniruită cu geam termopan de culoarea lemnului. S-a recomandat, de asemenea, refacerea finisajului iniţial. „Când nu se pot obţine informaţii despre finisajul iniţial, să se adopte culori alb, bej pastel sau ocru pastel. Cu alte cuvinte, vrem să se meargă pe culoarea pe care a avut-o iniţial clădirea, dacă nu se mai cunoaşte acest lucru, ei trebuie să folosească aceste trei culori”, a menţionat Olguţa Vasilescu. O altă condiţie impusă de Primăria Craiova proprietarilor de case este aceea că, după reabilitare, imobilele nu vor mai avea destinaţia de locuinţă, ci aceea de terase, restaurante sau magazine. „Se schimbă PUZ-ul zonei şi nu va mai fi zonă de locuit, ci zonă cu caracter strict comercial. Eu i-am asigurat că nu vine nimeni să le ia zona de domeniu public din faţa proprietăţilor şi ei vor fi cei care vor avea aceste terase în gestiune pentru că aşa este şi normal, trebuie să ai o toaletă şi un punct de lucru în interior. Deci nimeni nu trebuie să fie deranjat de zgomotul care s-ar putea produce. Nu am vrut să facem acea greşeală pe care a făcut-o municipalitatea din Bucureşti care a amenajat centrul vechi. Lumea s-a obişnuit să vină acolo şi după li s-a spus că la ora 23.00 trebuie închise toate terasele, restaurantele ptr că deranjează vecinii. Ori, în momentul în care ai PUZ-ul stabilit deja aşa şi locuitorii au fost de acord – au înţeles fiecare care e potenţialul zoinei având în vedere că acolo va fi partea turistică a Craiovei”. Pe de altă parte, primarul Craiovei a recunoscut şi faptul că zona istorică va avea şi micile ei puncte negre, în sensul că sunt câteva case care se află în litigiu şi care nu vor fi reabilitate acum, autorităţile declarând însă că speră ca şi aceste imobile să fie reabilitate pe parcurs.