Un nou pas spre un acord politic pentru implementarea și operarea primelor sisteme GPS europene

0
353

Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului Europea a adoptat miercuri, cu o largă majoritate, raportul privind „Implementarea și operarea sistemelor europene de radionavigație prin satelit” al deputatului european Marian-Jean Marinescu (PPE, PDL).

 

Raportul evidențiază mai multe acțiuni importante la nivelul Uniunii Europene pentru implementarea și operarea cu succes a celor două sisteme europene de navigație prin satelit, Galileo și EGNOS. Raportorul Marinescu a insistat în favoarea dezvoltării unor aplicații bazate pe această tehnologie și  a defalcării bugetului alocat în mod corespunzător diferitelor segmente ale programelor, o măsură esențială pentru reducerea costurilor și pentru un mai bun management financiar. Raportorul a accentuat și importanța informării cetățenilor cu privire la cele două sisteme de navigație și a stabilirii unui set de stimulente pentru utilizatori, care să asigure adopția acestor noi tehnologii. Raportul subliniază și rolul esențial al bunei guvernanțe în activitatea spațială a UE și nevoia stabilirii unor ținte clare, precum și a responsabilizării tuturor actorilor implicați.

 

„În prezent, sistemele globale de radionavigație prin satelit (GNSS) reprezintă circa 7% din PIB-ul UE, dar potențialul lor este mult mai mare. Galileo și EGNOS oferă Europei mijloacele pentru exploatarea acestui potențial, punând capăt, în același timp, dependenței UE de tehnologia militară GNSS a altor țări. Însă pentru a folosi acest potențial este nevoie de ținte și de sarcini precise, de informare publică, de investiții în dezvoltarea de aplicații, de politici industriale adecvate, precum și de o guvernanță puternică, ce trebuie să asigure susținere paneuropeană pentru realizarea constelației de 30 de sateliți, conform planului. Acestea sunt principalele concluzii ale acestui raport”, a declarat Marian-Jean Marinescu.

amanunte in editia print de maine