Compania turcească ETI GIDA SANAYI ve TICARET A.Ş îşi deschide o fabrică de produse de patiserie în incinta Parcului Industrial din Craiova. Investiţia pe care o vor face turcii în Bănie se ridică la suma de aproximativ 30 de milioane de euro. De asemenea, investitorii promit că vor crea peste 350 de noi locuri de muncă.
Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că instalarea turcilor la Craiova se datorează demersurilor pe care le-a făcut pe lângă Consulatul României la Istanbul. “Este a doua fabrică ce se va deschide la Craiova pe mandatul meu şi mă bucur că am putut contribui decisiv, având în vedere colaborarea bună pe care am avut-o cu consilierul economic al Consulatului României la Istanbul, Cristian Diaconeasa, cel care ne-a şi informat despre acest investitor care urma să vină în România. Deşi locaţia iniţială era într-un alt oraş din România, am solicitat o întâlnire cu el şi i-am demonstrat că municipalitatea poate oferi facilităţi mai mari decât oriunde în România. M-am bucurat că, până la deschiderea unui parc industrial al Craiovei, Consiliul Judeţean, prin preşedintele Ion Prioteasa, au achiesat imediat la acest proiect. Rămân aceeaşi persoană interesată de crearea de noi locuri de muncă şi voi continua să dezvolt parteneriate cu reprezentanţii diplomatici ai României”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
O investiţie de 30 de milioane de euro
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a precizat că firma ETI are o bogată tradiţie în Turcia, fiind unul dintre cei mai mari producători de biscuiţi din Europa. Compania vine cu un aport investiţional de peste 30 de milioane de euro pe care îi vor folosi pentru a construi fabrica de la zero în Parcul Industrial Craiova, pe o suprafaţă de circa opt hectare, fiind astfel una dintre cele mai importante investiţii care se fac în Craiova după preluarea fabricii de automobile de compania Ford. „Sediul social al firmei deschise de compania turcă în România a fost înfiinţat în incubatorul de afaceri de la Parcul Industrial, realizat de CJ Dolj pe un proiect cu finanţare europeană în valoare de aproape 6 milioane de euro. Deschiderea fabricii în incinta Parcului Industrial este importantă pentru noi, mai ales că investitorii turci au prospectat în ultimele luni mai multe locuri din ţară, care erau foarte bune şi se pretau pentru o astfel de afacere. În aceste luni am fost într-o competiţie deschisă cu alte trei-patru municipii mari din România. Atragerea companiei ETI este rezultatul unei colaborări foarte bune între Consiliul Judeţean Dolj, Primăria municipiului Craiova, prin doamna primar Lia Olguţa Vasilescu, şi conducerea Parcului Industrial, prin directorul Marin Nicoli. Au fost câteva luni de tatonări, de vizite pe teren, de întâlniri care s-au dovedit determinante pentru decizia companiei din Turcia de a veni la Craiova”.
Infrastructura i-a atras spre Craiova
Potrivit autorităţilor, firma ETI doreşte să-şi extindă investiţia în Parcul Industrial din Craiova. „Mai are nevoie de teren, motiv pentru care Consiliul Judeţean Dolj, împreună cu instituţia Prefectului, a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern pentru preluarea unui teren care se află în vecinătatea Parcului Industrial din Craiova. Cooperarea dintre toate aceste instituţii este un exemplu de bună practică, pentru că am demonstrat tuturor că Primăria Craiova, Consiliul Judeţean Dolj şi Prefectura Dolj îşi pot da mâna să rezolve o problemă în beneficiul comunităţii”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Acesta a adăugat că în alegerea Craiovei şi a Parcului Industrial au contat foarte mult şi conexiunile rapide pe care investitorii turci le au la dispoziţie, şi anume legătura cu Aeroportul Craiova, ocolitoarea de Nord a municipiului Craiova (pe DN 65F) şi drumul european E 574 Craiova – Bucureşti. „Mesajul pe care îl transmitem tuturor companiilor ce vor să-şi dezvolte investiţiile în zona noastră este că la Craiova şi în judeţul Dolj vor găsi autorităţi locale serioase, transparente şi deschise oricărui parteneriat, autorităţi care formează o echipă şi care îşi onorează angajamentele asumate”, a mai declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
350 de locuri de muncă vor fi create
Compania turcească a anunţat că va crea, la Craiova, 350 de noi locuri de muncă într-un judeţ în care şomajul se află la cote ridicate. ETI GIDA SANAYI ve TICARET A.Ş şi-a început activitatea în anul 1962, fiind o firmă de familie a cărei activitate a pornit de la 20 de angajaţi şi a ajuns la 5.000 de locuri de muncă în prezent. Firma îşi exportă la ora actuală produsele în 60 de ţări ale lumii. A deschis o filială în Romania sub denumirea ETI EUROPEAN FOOD INDUSTRIES S.A., al cărei sediu social a fost stabilit în clădirea Incubator de Afaceri din Parcul Industrial Craiova. Până să se aşeze la Craiova, autorităţile locale susţin că investitorii turci au derulat, pe parcursul a patru luni, un program de prospectare în vederea extinderii activităţii în zona Uniunii Europene. După mai multe vizite în diverse locuri din România şi după mai multe întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Dolj, echipa managerială a firmei turceşti a decis amplasarea fabricii în Parcul Industrial Craiova.