N-a renunţat la obiceiuri după prima arestare! Craiovean condamnat pentru evaziune, arestat acum pentru înşelăciune

0
822

Un craiovean de 34 de ani, Romulus Mihart, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în cursul zilei de ieri, pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor Dolj împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea au stabilit că bărbatul a înşelat mai multe persoane fizice şi firme de la care a luat cereale încheind contracte în care stipula că va plăti sume peste preţul pieţei, însă odată intrat în posesia bunurilor le vindea şi băga banii în buzunar. Prejudiciul stabilit până în acest moment este de 170.000 lei, însă anchetatorii suspectează că numărul părţilor vătămate este mai mare. De altfel, Mihart este condamnat pe fond la 2 ani de închisoare cu executare pentru fapte similare, dosarul respectiv fiind pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în acest moment.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor l-au reţinut, miercuri seară, pe Romulus Mihart, de 34 de ani, din Craiova cercetat pentru săvârşirea  infracţiunilor  de  înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, ca urmare a derulării unor activităţi operative în colaborare cu Serviciul de Acţiuni Speciale şi Biroul Rutier Craiova, sub  coordonarea  unui procuror  din cadrul  Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, a fost identificat Romulus Mihart, care în calitate de administrator al SC Chemifarm SRL Craiova, în perioada iulie – august 2013 , în mod repetat şi premeditat a indus în eroare mai multe persoane fizice şi juridice de pe raza judeţelor Dolj şi Mehedinţi de la care a achiziţionat mari cantităţi de cereale. Cu ocazia încheierii contractelor de vânzare-cumpărare acesta a stipulat un preţ de achiziţie mult mai mare decât preţul pieţei, în scopul determinării vânzătorului să livreze marfa. Cerealele astfel achiziţionate nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă a societăţii, fiind valorificate de către acesta în calitate de persoană fizică la un preţ inferior celui de  achiziţie.

„Până în prezent au fost identificate două persoane fizice şi două societăţi comerciale din raza de competenţă teritorială a Parchetului Segarcea, de la care  învinuitul a achiziţionat cantitatea de 277 tone grâu, producându-le un prejudiciu de aproximativ 170.000 lei. Cercetările continuă în acest caz şi aşteptăm ca alte persoane fizice sau juridice aflate în această situaţie să ne contacteze pe noi sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Segarcea dacă au fost prejudiciate. Urmează să stabilim legalitatea operaţiunilor economice desfăşurate de respectiva societate comercială şi pentru stabilirea certă a prejudiciului adus  atât  persoanelor fizice şi juridice cât şi bugetului de stat, ne-a declarat comisar şef  Laurenţiu Gulin, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj. Ieri după-amiază, Romulus Mihart a fost arestat preventiv pe 29 de zile.

Mihart, la un pas de condamnarea definitivă în alt dosar

Nu este prima dată când Mihart ajunge după gratii, tot la cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, într-un dosar instrumentat împreună cu poliţiştii de investigare a fraudelor. Pe 4 aprilie 2012, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea solicitau instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpaţilor Daniel Andi Sfîrlogea, Romulus Mihart, Horaţiu Vili Ene, Claudia Ene şi Liviu Marius Călinescu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, încasarea sau plata dividendelor din profituri fictive, transmiterea fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate în scopul sustragerii de la urmărire penală. Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat că inculpaţii, în mod repetat au constituit societăţi comerciale prin intermediul cărora au derulat tranzacţii comerciale generatoare de venituri, neevidenţiate în contabilitate ori au înregistrat tranzacţii fictive în scopul denaturării obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, iar ulterior pentru a împiedica verificările financiare, au concesionat sau preluat fictiv părţile sociale ale societăţilor.

În aprilie 2012 au fost trimişi în judecată, iar pe 17 decembrie 2012 judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa: Horaţiu Vili Ene a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare, Claudia Ene la 3 ani de închisoare, Daniel Andi Sfîrlogea tot la 3 ani de închisoare, Liviu Marius Călinescu la un an de închisoare, iar Romulus Mihart a primit 2 ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare. În plus, instanţa i-a obligat pe inculpaţi la acoperirea prejudiciului de 1.060.955,92 lei.

Pe 23 mai 2013 Curtea de Apel Craiova a soluţionat apelul în acest dosar, Mihart rămânând cu aceeaşi pedeapsă, la ora actuală dosarul fiind pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă recursul inculpaţilor.