„Expediţia Dunării” se apropie de România

0
322

Demarată în urmă cu aproape o lună, Expediţia comună de supraveghere a Dunării se apropie de România, duminică, navele urmând să intre în ţară.  

În paralel cu activităţile echipei internaţionale, pe tronsonul românesc al Dunării, în aceeaşi perioadă, va participa o echipă de 20 experţi din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Echipa naţională va recolta probe de apă, de sedimente şi biologice, atât din fluviul Dunărea, cât şi din trei afluenţi principali ai acestuia, respectiv Argeş, Siret şi Prut, amonte de confluenţa cu Dunărea.

Probele vor fi prelevate din secţiunile Baziaş, Koronin, Şimian, Gruia, Pristol, aval Olt, aval Zimnicea, aval Giurgiu, râul Argeş, aval Argeş, Chiciu, aval Brăila, râul Siret şi râul Prut, Isaccea, şi pe braţele Dunării (Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe). Ulterior, probele vor fi analizate în  laboratoarele de calitatea apei de la Turnu-Severin, Craiova, Constanţa, Tulcea şi Laboratorul Naţional Bucureşti.

Expediţia se încheie pe 26 septembrie

Echipa celei de-a 3-a Expediţii comune de supraveghere a Dunării – Joint Danube Survey/JDS 3 – organizată de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea efectuează monitorizare investigativă şi activităţi de cercetare referitoare la starea ecologică şi chimică a apei, sedimentelor, suspensiilor si biotei prin analiza indicatorilor biologici, fizico-chimici, hidromorfologici, microbiologici.

Expediţia a început pe 13 august a.c., când 18 experţi şi oameni de ştiinţă din Europa au pornit de la Regensburg, de la izvoarele Dunării, călătoria urmând să se încheie după aproape două luni, pe 26 septembrie, pe apele fluviului Dunărea. Aceasta este cea mai mare expediţie din lume care se desfăşoară de-a lungul unui curs de apă, ca şi la celelalte două ediţii (din anii 2001 şi 2007), obiectivul JDS3 fiind acela de a strânge noi informaţii cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de către toate ţările riverane Dunării. În acelaşi timp, expediţia are ca scop colectarea unor date uşor comparabile pentru tot cursul de apă.