Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David: „Limba oferă oamenilor sentimentul de apartenenţă la o conştiinţă şi un trecut istoric comun”

0
337
Cristian David

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a participat sâmbătă, 31 august, la o serie de manifestări culturale care au avut loc la Chişinău cu ocazia sărbătorii Limbii Române. David a luat astfel parte la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova la şedinţa solemnă consacrată sărbătorii naţionale „Limba noastră cea română”, în deschiderea oficială a Conferinţei internaţionale „Limba română – limbă a integrării europene”.

„Este un moment plin de semnificaţie. Sentimentele pe care le încercăm astăzi ( n.r sâmbătă, 31 august) sunt cu atât mai puternice cu cât inimile românilor de pretutindeni bat la unison. Limba este un element de unitate şi de coeziune, este factorul care dă forţă şi vitalitate culturală şi spirituală. Limba oferă oamenilor sentimentul de apartenenţă la o conştiinţă şi un trecut istoric comun. Ea stă la baza legăturilor noastre profunde şi de aceea vă transmit  mesajul românilor de pretutindeni care vă sunt alături, iar faptul că astăzi aniversăm cu toţii Limba Română, este un moment înălţător. Vă doresc din tot sufletul şi cu toată convingerea  să deveniţi cât mai curând membri de facto ai acestui spaţiu european al limbii culturii şi civilizaţiei, pentru că astfel măcar şi în parte vom putea împlini o aspiraţie istorică legitimă, a noastră a neamului românesc. Închei cu una dintre cele mai dintre frumoase fraze care se referă la limba noastră şi care a fost spusă de marele poet român Mihai Eminescu: „Limba este însăşi floarea sufletului etnic al României”.


Titus Corlatean

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a adresat felicitari vorbitorilor de română şi a menţionat în mesajul său recunoaşterea europeană pe care o are în acest moment limba noastră.

“Este o deosebită bucurie pentru toţi românii din ţara şi din întreaga lume să sărbătorim împreună această frumoasă limbă, cu care ne putem mândri, acest liant al spiritualităţii româneşti care, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii”