Deputat Andreea Vass: „40 de mii de producători tradiţionali de palincă, loviţi de măsurile USL”

0
369
Andreea Vass

Deputatul PDL, Andreea Vass a precizat într-un comunicat de presă că USL loveşte zilnic cu noi taxe în micul producător local, majorând acciza de la 3,75 euro la 5 euro pe litru de alcool pur pentru cantităţile dedicate consumului propriu de până la 50 de litri. Peste 40.000 de gospodării mici sunt ameninţate, pentru care producerea ţuicii sau palincii este principala lor sursă de venit. „La peste 100 de litri, acciza creşte de la 750 euro la 1.000 euro pe hectolitru. USL transferă astfel evaziunea de la produsele de panificaţie la cele din alcool. PDL solicită astfel USL eliminarea prevederilor din Codul Fiscal privind creşterea accizelor la alcool de la 1 septembrie 2013, în vederea susţinerii micilor producători locali şi diminuării evaziunii fiscale. Altfel, asistăm la o anomalie: trei sferturi din încasările ţăranilor se duc către stat”, a subliniat deputatul democrat-liberal.

1 septembrie – birul pe tărie

Gospodăriile care produc până la 50 de litri pe an de palincă, ţuică sau rachiu pentru consum propriu vor plăti acciză de 5 euro pe litru de alcool pur, cu o concentraţie de 100%. Asta înseamnă că ţăranul va plăti peste 2,5 euro doar acciza la litrul de palincă care are în medie cam 55 de grade. „Guvernul USL îşi justifică gestul împotriva ţăranilor pentru a aduce mai mulţi bani la buget şi pentru a compensa pierderile date de reducerea temporară a TVA la 9% la pâine. Problema este că acciza la tărie se aplică pe termen nelimitat, iar preţul pâinii nu scade. Câştigă bugetul public care susţine un guvern supra-dimensionat şi pierde ţăranul”, a precizat Andreea Vass.

Lovitură dată gospodarului tradiţional

Creşterea accizelor loveşte în micul producător local, gospodarul tradiţional şi cinstit care produce ţuică şi palincă de generaţii. Prin această măsură este ameninţată direct existenţa sa pe piaţă. Actul normativ porneşte de la prezumţia că ţuica sau palinca este realizată în sistem de prestări de servicii, adică persoanele fizice nu-şi utilizează propriile instalaţii de fabricaţie. Ceea ce evident este o mare eroare. „Peste 40.000 de cazane clocotesc în gospodăriile micilor producători, iar de foarte multe ori ele reprezintă principala sursă de venit şi asigurare a existenţei. Un calcul elementar arată că taxarea este uriaşă: din 20 de lei cât costă în medie un litru de palincă, 15 lei se duc la stat”, a mai spus deputatul Vass.  Deputatul democrat-liberal a mai spus că în încercarea de a compensa gaura bugetară provocată de scăderea TVA la pâine la 9%, de la 1 septembrie 2013, USL creşte nivelul accizei la alcool cu 33% faţă de valoarea actuală. „Majorarea accizelor va determina o sporire a tranzacţiilor de pe piaţa neagră şi va provoca grave prejudicii statului român. Preţul pâinii la raft nu va scădea, în timp ce evaziunea la alcool va prinde aripi”, a mai spus parlamentarul.