Turcia, Marea Britanie şi Germania, decise să se alăture unei coaliţii împotriva Siriei, chiar şi fără girul ONU

0
344

Turcia este pregătită să se alăture unei coaliţii internaţionale împotriva Siriei, ca reacţie faţă de atacul chimic de la 21 august, chiar şi în absenţa consensului ONU, a declarat ieri ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu. „Dacă este formată o coaliţie împotriva Siriei în cadrul acestui proces, Turcia va face parte din ea”, a declarat Davutoglu pentru ediţia de ieri a cotidianului „Milliyet”.  La rândul său, şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a apreciat că este „posibil” să se răspundă folosirii de arme chimice în Siria „fără o unitate totală în cadrul Consiliului de Securitate al ONU”. „Este, oare, posibil să se răspundă folosirii armelor chimice fără o unitate în Consiliul de Securitate al ONU? Eu aş spune că da”, a declarat ministrul britanic de Externe într-un interviu pentru BBC, în contextul în care Rusia şi China blochează orice condamnare a regimului sirian. Reafirmându-şi convingerea că regimului lui Bashar al-Assad a utilizat arme chimice în atacul de la 21 august, Hague a apreciat că este posibil să se acţioneze din motive „umanitare”. „Am încercat alte metode, metode diplomatice, şi continuăm să le utilizăm, dar ele au eşuat până acum. Noi, Statele Unite şi alte ţări, ca Franţa, suntem foarte clari asupra faptului că nu putem permite ca în secolul XXI să fie utilizate arme chimice în deplină impunitate, dar nu pot detalia opţiunile militare pentru moment”, a declarat el. Întrebat despre posibilitatea unor lovituri militare în această săptămână, Hague a refuzat să „speculeze pe această temă în mod public”.

Germania ar aproba o eventuală “acţiune” împotriva Siriei

De asemenea, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a afirmat ieri că ţara sa ar aproba o eventuală „acţiune” a comunităţii internaţionale în cazul în care ar fi confirmată folosirea de arme chimice în Siria. „Folosirea unor arme chimice de distrugere în masă ar reprezenta o crimă împotriva civilizaţiei. Dacă o asemenea folosire este confirmată, comunitatea internaţională trebuie să acţioneze. Atunci Germania va face parte din rândul celor care sprijină consecinţele”, a declarat Westerwelle, în cadrul conferinţei anuale a ambasadorilor germani, la Berlin.

Assad nu recunoaşte nimic

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a calificat ca „exagerate” acuzaţiile occidentale privind atacul chimic comis de regimul său şi a avertizat SUA că planurile privind o intervenţie militară în Siria sunt menite „eşecului”, într-un interviu acordat cotidianului rus „Izvestia”, relatează AFP şi Reuters. „Declaraţiile făcute de oameni politici din SUA şi Occident sunt o insultă la adresa bunului simţ. SUA vor suporta un eşec, ca toate războaiele precedente pe care le-au lansat începând din Vietnam”, a declarat preşedintele sirian. În vederea găsirii unei soluţii, şefii Statelor Majore din mai multe ţări occidentale şi musulmane participă, începând de ieri, la Amman, la o reuniune de două zile, pentru a discuta despre impactul conflictului din Siria, a declarat un oficial iordanian sub rezerva anonimatului, relatează AFP.

Anchetatorii ONU întorşi din drum cu tiruri de armă

După atacul sângeros comis în apropierea capitalei Siriei, în regiunea Ghouta, pe 21 august, în care, afirmă opoziţia, regimul a folosit arme chimice pentru a omorî sute de civili, ONU a trimis ieri experţi care să ancheteze la faţa locului. Membrii misiunii, în număr de zece, conduşi de suedezul Aake Sellström, s-au urcat în cinci maşini şi, escortaţi de serviciile de securitate siriene, au pornit spre regiunea Ghouta, acolo unde se spune că au avut loc atacurile. Experţii s-au trezit însă ţinta unor lunetişti ascunşi neidentificaţi, ceea ce i-a obligat să îşi suspende misiunea, a anunţat un purtător de cuvânt al ONU. „Primul vehicul al echipei de anchetă asupra armelor chimice a fost atins în mod deliberat, în mai multe rânduri, de tiruri ale unor lunetişti neidentificaţi”, a declarat Martin Nesirky, citat într-un comunicat. El nu a anunţat vreun rănit. Imediat, regimul preşedintelui Assad i-a acuzat pe rebeli sirieni că ar fi tras focurile de armă asupra experţilor ONU, transmite AFP. Pe de altă parte, rebelii sirieni au tăiat, tot ieri, singura rută de aprovizionare a armatei către provincia nordică Alep, a relatat Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDH), citat de AFP. „După lupte violente, începând de ieri (duminică) seară, rebelii au preluat controlul localităţii strategice Khanasser (…), situată pe singura rută care leagă Alep de centrul Siriei, tăind astfel întăririle militare şi alimentare ale armatei’” către această provincie, a indicat OSDH. Insurgenţii au tăiat ruta „după ce au facilitat venirea a 2.000 de oameni înarmaţi, din care mulţi nu sunt sirieni. (…) Oameni înarmaţi au plasat mine de-a lungul întregii autostrăzi, în regiunile în care ei s-au infiltrat, şi au tras asupra camioanelor şi a autobuzelor, ucigând zeci de călători”, scria ieri un cotidian local.