În 1963, un locuitor al orașului turcesc Derinkuyu, din dorința de a-și moderniza casa, a dărmat un perete al casei sale. A constatat cu stupoare că în spatele acelui perete se afla o cameră despre care nu avea habar, care era legată de o altă cameră, care cobora în adâncuri. Curios, bărbatul a coborât în camera misterioasă, care la rândul ei era legată de altele, și astfel a reușit să descopere unul dintre cele mai mari orașe subterane din câte există pe Terra.
Arheologii au început să cerceteze acest oraș subteran misterios și au descoperit diverse mărturii ale trecutului. Într-un final, s-a ajuns la consensul că primul nivel al misteriosului oraș subteran fusese construit de către hitiți, undeva în jurul anului 1400 î.Ch. Dar ciudățenia este că până în prezent au fost descoperite nu mai puțin de 20 e nivelele care coboară în pământ până la peste 100 de metri adâncime. Întrebarea de pe buzele arheologilor este cine a putut să le construiască și în ce perioadă?
Se presupune că orașul subteran era folosit pentru ca populația să se adăpostească de invaziile popoarelor invadatoare. Este posibil ca hitiții, când s-au stabilit în teritoriul cunoscut sub numele de Anatolia, să fi descoperit acest oraș bizar și astfel să fi continuat dezvoltarea sa.
Orașul este de-a dreptul fascinant pentru că cel puțin 10.000 de oameni pot trăi pentru perioade lungi de timp, iar structura subterană se poate închide ermetic cu ajutorul unor uși circulare de piatră. Aceste uși erau foarte grele și astfel împiedicau trecerea inamicului. Roțile din piatră aveau 1 și 2 metri înălțime și mai bine de 500 de kilograme.
Mai multe informații despre orașul subteran de la Derinkuyu nu au fost făcute publice și chiar dacă au trecut foarte muți ani de la descoperirea sa și în ziua de astăzi arheologii continuă cercetarea sa.
Hitiții au fost un popor de origine indo-europeană, care au migrat în mileniul al III-lea î.Ch. din teritoriile pe care le ocupau în sud-estul continentului european, în Asia Mică. Între istorici există două teorii asupra drumului pe care l-au parcurs hitiții, din zona unde locuiau înspre Podișul Anatoliei: o variantă ar fi trecerea lor prin nordul Mării Negre și traversarea Munților Caucaz, iar cea de-a doua ar fi străbaterea Peninsulei Balcanice și traversarea strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Așezați în mileniul al III-lea î.Ch., în noua lor patrie, teritoriu cunoscut azi ca Anatolia, hitiții au format în scurt timp unul dintre cele mai puternice state ale vremii.
http://www.efemeride.ro/misterioasa-metropola-subterana-de-la-derinkuyu