Nu mai puţin de 14 solişti vocali şi instrumentişti s-au înscris la preselecţia locală, pentru judeţul Dolj, a Festivalului-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” – una dintre cele mai importante rampe de lansare pentru tinerii interpreţi de folclor din toată ţara, a cărui a XXII-a ediţie urmează să se desfăşoare la Craiova în perioada 14-19 octombrie a.c. Zece dintre ei au fost admişi şi urmează ca, de astăzi, să înceapă pregătirile sub îndrumarea etnomuzicologului Paula Dogăroiu, ani buni profesor de canto popular la Şcoala de Arte „Cornetti”.
Preselecţia concurenţilor din judeţul Dolj pentru Festivalul-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” s-a desfăşurat pe data de 27 iulie, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Dolj, organizator al evenimentului, cu susţinerea Consiliului Judeţean Dolj. Concurenţii au trebuit să prezinte cel puţin două piese muzicale – doină sau baladă şi o piesă cu acompaniament muzical –, dar şi alte melodii reprezentative pentru această zonă folclorică.
Opt solişti vocali şi doi instrumentişti selectaţi de juriu
Dintre cei 14 înscrişi, zece au fost declaraţi admişi – opt solişti vocali şi doi instrumentişti. Este vorba despre Ceană Mihaela Daniela, Mihai Maria Loredana, Năsturică Daniel, Olteanu Liviu, Opincaru Iuliana, Stănuţ Alina, Vlad Marian Ionuţ, Ţacu Denisa Mariana, Ruican Ştefan Marius (caval şi fluier) şi Surdu Giuvelescu Costinel Sorin (acordeon). Astăzi, cei opt solişti vocali se vor întâlni la sediul C.J.C.P.C.T. Dolj pentru a începe pregătirea sub îndrumarea reputatei profesoare de canto popular Paula Dogăroiu. Ceilalţi doi solişti instrumentişti vor fi îndrumaţi de maeştrii Nicu Creţu şi Nelu Stoian.
O nouă preselecţie locală va fi organizată pe 31 august
O altă preselecţie pentru Festival urmează să fie organizată de C.J.C.P.C.T. Dolj, tot la sediul instituţiei, la sfârşitul acestei luni, cei respinşi la prima nemaiavând însă dreptul de a participa. «Cei zece tineri selectaţi se vor pregăti până la sfârşitul lui august, când – chiar pe data de 31 – vom organiza o nouă preselecţie. Ei vor continua apoi pregătirea împreună cu cei care urmează să fie selectaţi la finele lunii. Vedem dacă este necesar să mai facem o triere a lor înainte de Festival, când, oricum, vor intra în preselecţia naţională, care va fi organizată în zilele de 14 şi 15 octombrie», a precizat Amelia Etegan, managerul C.J.C.P.C.T. Dolj şi, totodată, directorul Festivalului „Maria Tănase”. Aceasta a afirmat că deocamdată nu sunt înscrieri pentru Festival, organizatorii fiind solicitaţi doar pentru informaţii suplimentare. Concurenţii din întreaga ţară au la dispoziţie site-ul www.mariatanase.com, de unde îşi pot descărca fişa de înscriere şi unde găsesc şi Regulamentul de organizare a concursului.
***
Festivalul-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” se va desfăşura la Craiova în perioada 14-19 octombrie a.c., spectacolele urmând să fie găzduite, la fel ca în ultimii ani, de sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Manifestarea – una dintre cele mai importante rampe de lansare pentru tinerii interpreţi de folclor din toată ţara – a ajuns la ediţia a XXII-a, jubiliară prin aniversarea a 100 de ani de la naşterea marii artiste şi comemorarea a 50 de ani de la trecerea sa în nefiinţă.
Amelia Etegan, managerul C.J.C.P.C.T. Dolj şi directorul Festivalului „Maria Tănase”: «Purtând numele celei pe care ne-am obişnuit să o evocăm ca „Doamna cântecului românesc”, Festivalul „Maria Tănase” s-a dovedit de-a lungul celor 44 ani de viaţă o adevărată şcoală pentru sutele de interpreţi ce au venit (şi vor mai veni) la Craiova, o lecţie concretă despre alcătuirea repertoriului, alegând, dintre toate piesele întâlnite, autenticul, cuceritor prin frumuseţe şi aderenţă la public, într-un cuvânt adevăratele valori, şi interpretându-le astfel încât solistul să scoată în evidenţă întreaga lor frumuseţe. Se mai au în vedere, după cum se ştie, ţinuta scenică, frumuseţea şi autenticitatea costumelor».