Corul „Carmina Nova” susţine două concerte în centrul Craiovei

0
1104

Săptămâna aceasta, în cadrul stagiunii estivale a Filarmonicii „Oltenia”

Craiovenii sunt invitați, săptămâna aceasta, la două concerte prezentate – seara, începând cu ora 20.00, în aer liber – de Corul „Carmina Nova” al Filarmonicii „Oltenia” (dirijor: Florian-George Zamfir), în cadrul stagiunii estivale a instituției. Mâine, 17 iulie, pe Calea Unirii – esplanada Minerva, și sâmbătă, 20 iulie, la Muzeul de Artă, vor răsuna coruri celebre din opere de Giuseppe Verdi (la împlinirea a 200 de ani de la nașterea compozitorului), respectiv pagini corale de mare popularitate. Soliști vor fi soprana Mihaela Leonte, tenorul Marian Dăbuleanu, baritonul Constantin Dimieru, iar acompaniamentul la pian va fi asigurat de Felix Ionescu.

După concerte în sală și în patru cartiere ale orașului, Filarmonica „Oltenia” le propune craiovenilor, în cadrul stagiunii estivale, două concerte corale, având în vedere că, săptămâna aceasta, Orchestra Simfonică a instituției va pleca într-un turneu în regiunea Abruzzo din Italia.

Astfel, mâine-seară, de la ora 20.00, pe Calea Unirii – esplanada Minerva vor răsuna coruri celebre din opere ale compozitorului de Giuseppe Verdi. Programul include „Corul ţiganilor” și „Castellor” (cor bărbătesc) din opera „Trubadurul”; „Si ridesti il Leon di Castiglia”, cor bărbătesc din opera „Ernani”; „Corul cruciaţilor” din opera „Lombarzii”; Corul „Gli arredi festivi” și „Corul robilor evrei” din opera „Nabucco”; Corul „Patria opressa” din opera „Macbeth”; Marşul triumfal din opera „Aida”; „Zitti, zitti”, cor bărbătesc din opera „Rigoletto”; „Brindisi”, „Corul ţigăncuşelor” și „Corul matadorilor” (cor bărbătesc) din opera „Traviata”.

Al doilea concert coral va fi susținut sâmbătă, 20 iulie, tot cu începere de la ora 20.00, la Muzeul de Artă din Craiova, și va propune spre audiție pagini corale de mare popularitate. În program: Arrigo Boito – „Prolog în cer” din opera „Mefistofele”; Simeon Nicolescu – „Iac-aşa”; Gioacchino Rossini – Corul „Dal tuo stellato soglio” din opera „Moise în Egipt”; Vincenzo Bellini – Corul „Suoni la tromba e intrepido” din opera „Puritanii”; Alexandru Paşcanu – „Chindia”; Pietro Mascagni – Corul „Gli aranci olezzano” și Corul „Regina coelli” din opera „Cavalleria rusticana”; Gaetano Donizetti – Corul „Per te d’immenso giubilo” din opera „Lucia di Lammermoor”; Adrian Pop – „Vine hulpe di la munte”; Giacomo Puccini – Corul mut din opera „Madama Butterfly”; Vincenzo Bellini – Corul „Guerra, guerra!” din opera „Norma”; Constantin Rîpă – „Galop”.

 

În calitate de fondator al Corului „Carmina Nova”, Florian-George Zamfir a obţinut în fruntea acestui ansamblu două premii internaţionale, fiind invitat la patru ediţii ale Concursului Naţional de Creaţie Corală de la Bucureşti.

Corul „Carmina Nova” al Filarmonicii „Oltenia” va fi condus de dirijorul Florian-George Zamfir, în prezent cadru didactic la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. După absolvirea Conservatorului „Ciprian Porumbescu” – Facultatea de Pedagogie, Muzicologie, Compoziţie (astăzi, Universitatea Naţională de Muzică) din Bucureşti s-a afirmat tot mai pregnant la pupitrul dirijoral. În 2001 a devenit dirijor al Teatrului Liric „Elena Teodorini”, din același an, până în 2012, ocupând și funcția de manager al acestei instituții. Din 2002 a fost lector şi şef (până în anul 2009) al Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova, după ce anterior, timp de zece ani, fusese profesor asociat la catedra de compoziţie a Universităţii de Muzică din Bucureşti. De altfel, din anul 2011 deţine titlul de Doctor în Muzică al universităţii bucureştene, în urma susţinerii tezei cu titlul „Locul şi rolul corului în opera romantică: repere muzicale şi dramaturgice”.

Pe parcursul carierei artistice, Florian-George Zamfir a dirijat peste 250 de spectacole de diferite genuri (operă, operetă, concerte simfonice, vocal-simfonice, a cappella, opere în concert, concerte de educaţie muzicală) în ţară şi peste 70 de spectacole în străinătate (Italia, Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Belgia). A fost invitat ca membru în juriile unor prestigioase concursuri naţionale şi internaţionale și este autorul a două volume de specialitate, ambele publicate în  Colecţia „Studia” a Editurii „Aius” din Craiova: „Evoluţia raporturilor între solişti, cor şi orchestră în operă de la începuturi până în clasicism” (2008) şi „Locul şi rolul corului în operele din Barocul târziu şi Clasicismul muzical” (2009).