Debarcaderul din Calafat, reabilitat integral

0
665

Dintotdeauna, Debarcaderul din Calafat a reprezentat o oază de linişte, unde calafetenii ies la plimbare în zilele libere. Clipele de relaxare petrecute aici sâmbăta şi duminica au rămas și sunt încă pentru mulţi o parte importantă a tinereţii, fiind locul unde au trăit cele mai plăcute momente.  Deşi în ultimii 30 de ani acest loc a fost neglijat, avem credinţa că acum, în al doisprezecelea ceas, această inițiativă de refacere a lui va fi o reuşită.

Proiectul de reabilitare totală a zonei Debarcader a demarat cu două săptămâni în urmă, fiind poate cel mai aşteptat de calafetenii dornici de o plimbare în apropierea Dunării. Se intenţionează ca, prin acest proiect, să fie refăcut  ansamblul arhitectural, în armonie cu relieful şi cerinţele zonei, normele fiind stabilite după un studiu de specialitate întocmit în prealabil de o echipă de peisagişti. Reamenajarea presupune un efort financiar din partea administrației locale şi are în vedere crearea unor facilităţi turistice menite să genereze venituri pentru buget şi oportunităţi pentru posibilii investitori, după cum ne-a precizat primarul Calafatului, Mircea Guță.

O fântână arteziană nouă

Deja a fost decopertată partea din faţă a restaurantului atât de frecventat, urmând ca, în scurt timp, să se treacă și la propriu-zisa reamenajare. Potrivit edilului, aici se va realiza o nouă fântână arteziană şi se vor pune circa 4.000 de metri pătrați de pavele noi. Vor fi schimbate toate băncile şi bordurile vechi, iar partea de intrare va avea o pergolă care să evidenţieze acest loc extraordinar. Tunelul care face legătura între bulevardul „Tudor Vladimirescu” şi Debarcader, cu o suprafaţă de circa 2.000 de metri pătrați, se află şi acesta în lucru. La capătul lui, va fi amenajat şi un loc de joacă pentru copii, care va fi așezat simbolic în apropierea monumentului fetiţei-erou ,,Mariţa”.

Investiția se face cu bani de la bugetul local

Lucrarea este realizată cu fondurile proprii ale Primăriei Calafat și se dorește o lucrare care să dea un alt look și un tonus nou falezei Dunării, aflată acum la mare concurență cu cea de pe malul bulgăresc, la Vidin. „Este visul oricărui calafetean să vadă Debarcaderul aşa cum era el odată sau chiar mult mai frumos. Fără îndoială, vorbim de un loc special, care îmi aduce aminte de copilărie, de acele zile când punctul de întâlnire cu prietenii era Debarcaderul nostru. Merită toată atenţia şi efortul, mai ales că în ultimii 30 de ani investiţiile în această zonă au fost aproape de zero”, ne-a mai spus primarul Mircea Guță.

Locuitorii din Calafat sunt foarte încântați de această lucrare, cu atât mai mult cu cât au cu ce se mândri în fața turiștilor bulgari care trec podul pentru a se relaxa pe malul românesc.

CRISTIAN RUDĂREANU