ANL-urile supravieţuiesc doar în hârtii

0
284

Deşi, oficial, construcţia în sine a noilor imobile ANL e stopată, blocurile atât de râvnite de tinerii fără locuinţe apar în hârtiile Primăriei Craiova. Municipalitatea le cere consilierilor să aprobe costuri şi cheltuieli pentru reţelele de utilităţi, străzi şi locuri de parcare ale unor blocuri care nu se ştie când vor fi construite.

În cazul în care blocurile ANL ar fi construite, municipalitatea are obligaţia de a plăti de la buget introducerea reţelelor de utilităţi, precum şi asigurarea legăturii cu oraşul. În 2009, când a fost proiectată a treia serie de blocuri de la Potelu, au fost calculate şi aceste lucrări de infrastructură. Reţelele de apă, canal, trotuare şi parcări pe care autoritatea trebuie să le realizeze au fost calculate, la vremea respectivă, la suma de 5,12 milioane de lei, cu TVA. Toate bune şi frumoase până aici. Numai că, în cei doi ani care au trecut, mult doritele apartamente nu au mai apărut. Dar gravitatea cea mai mare e că, între timp, şi calculele care au fost făcute atunci nu mai sunt de actualitate.

Şi calculele s-au demodat

Consilierii locali sunt chemaţi, într-o şedinţă extraordinară, în săptămâna următoare, pentru a-şi da votul pentru alte cifre. Potrivit proiectului de hotărâre, reţelele de utilităţi ale blocurilor inexistente nu mai costă 5,12 milioane de lei, ci 5,98 milioane de lei. În raportul municipalităţii se arată că diferenţa de bani rezultă din majorarea TVA-ului, de la 19 la 24% (care a intervenit pe 1 iulie 2010), precum şi din creşterea indicilor de inflaţie. Autorităţile au mai inclus în această majorare şi costurile suplimentare care rezultă din paritatea leu/euro. Trăgând linie, municipalitatea spune că această ajustare este o formalitate şi că aleşii locali nu au de ce să nu voteze acest proiect.

Şantierele întârzie cu anii

Dincolo de aceste cifre se aşează paradoxul. Reprezentanţii Primăriei Craiova recunosc că refac date şi calcule pentru nişte apartamente ipotetice, care nu se ştie când vor fi construite. Declaraţia oficială a edililor este că imobilele ANL – care s-ar alinia celor 20 de blocuri ce au fost construite în primele două etape la Potelu – nu au o dată sigură pentru intrarea în lucru. Potrivit municipalităţii, agenţia a transmis că următoarea tranşă de locuinţe pentru tineri nu va fi începută până ce o parte importantă din apartamentele şi garsonierele ANL care au fost deja închiriate nu vor fi cumpărate de actualii locatari. Autorităţile locale susţin că, din acest punct de vedere, Bănia stă foarte prost, deoarece chiriaşii nu se grăbesc să-şi cumpere locuinţele.

800 de tineri aşteaptă o minune

În aşteptarea celor 10 blocuri ANL, care există acum doar în hârtiile Primăriei Craiova, se află peste 800 de tineri fără locuinţe. Edilii spun că aceste familii îndeplinesc toate criteriile cerute prin lege şi ar putea să primească o locuinţă la orice oră. Pentru unii dintre aceştia, din păcate, aşteptarea nu e doar singura problemă. Fiindcă timpul trece, odată cu el se consumă şi şansele de eligibilitate. În fiecare an, deşi adună puncte pentru vechimea dosarului, un procent semnificativ din titulari sunt excluşi din listele de repartiţii din cauza faptului că depăşesc vârsta de 35 de ani, aceasta fiind condiţia obligatorie pe care o cere ANL-ul alături de impunerea de a nu avea o altă locuinţă sau teren în proprietate.