Facilitarea accesului studenţilor basarabeni la instruirea academică

1
414

Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova, alături de Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Dezvoltare din România; World Vision România; Asociaţia Terra 1530 şi Universitatea din Craiova au participat recent, timp de două zile, la atelierul de lucru  ”Facilitarea accesului studenţilor basarabeni la instruirea academică în cadrul Universităţii din Craiova”. Evenimentul s-a desfăşurat la Primăria municipiului Craiova, având ca solicitânt Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-profit din Oltenia(CRONO). Proiectul are ca scop creşterea gradului de implicare a municipalităşii şi a ONG-urilor din Craiova ca agenţi de dezvoltare în parteneriat cu omologii lor din Republica Moldova, fiind unul dintre cele mai importante şi eficiente de până acum. Proiectul este finanţat de Comisia Europeană şi reţeaua Central and Eastern European Citizens Network. În prima zi a evenimentului a fost prezentat proiectul menţionat mai sus, de către coordonatorul acestuia, Dragoş Cuţă, după care s-a vorbit despre prezentarea contextului programului WTD (Politica Uniunii Europene în domeniul cooperării pentru dezvoltare). A mai luat cuvântul şi reprezentantul Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România, Petru Botnaru, dar şi reprezentanţii ONG-urilor locale.

Posibilitatea de aderare a ASB Craiova la COS

Pe ordinea de zi a fost inclusă şi identificarea problemelor studenţilor din Republica Moldova care doresc să urmeze instruirea academică în România. A vorbit despre acest subiect Daniela Catrinescu din partea Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova precum şi reprezentanta studenţilor din Republica Moldova, Buşu Tatiana. Problemele abordate în cadrul atelierului de lucru au vizat pe de o parte, posibilitatea de aderare a ASB Craiova la  Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti (COS); pe de altă parte, reprezentarea studenţilor basarabeni din Craiova în cadrul Senatului Universităţii din Craiova precum şi o colaborare între  CRONO şi ASB. „Alte probleme ridicate de către studenţii barasarabeni, în cadrul acestui atelier s-au mai referit la proiectele cu finanţare nerambursabilă aplicabile pentru ASB Craiova; la parteneriatele cu ONG-urile din Republica Moldova şi Craiova şi nu în ultimul rând la un schimb de experienţă la nivel internaţional (Republica Moldova-România)”, a spus Ana Ţurcanu, studentă la Universitatea din Craiova, membru ASB.

Diseminarea rezultatelor, luna viitoare

În cea de-a doua zi s-a discutat despre identificarea de soluţii pentru problemele studenţilor din Republica Moldova care doresc să urmeze instruirea academică în România şi s-au creionat câteva concluzii. Diseminarea rezultatelor proiectului va avea loc la Kunbabony, în Ungaria, pe 9 iulie 2013. „Acest eveniment care a avut loc săptămâna trecută este un pas important în ceea ce priveşte integrarea tinerilor basarabeni în societatea românească. ASB Craiova aduce mulţumiri participanţior şi organizatorilor  pentru susţinerea oferită”, a mai spus Ana Ţurcanu.

1 COMENTARIU

Comments are closed.