Filarmonica „Oltenia” deschide stagiunea estivală cu un concert pentru orchestră şi violoncel

0
429

De-abia a încheiat stagiunea muzicală 2012-2013 – în urmă cu o săptămână, cu un concert simfonic organizat în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană – și Filarmonica „Oltenia” anunță deschiderea stagiunii estivale, care se va desfășura în perioada 28 iunie – 16 septembrie. Evenimentul are loc astă-seară, cu un concert prezentat, de la ora 19.00, de Orchestra Simfonică a instituției, condusă de dirijorul Constantin Grigore, și de solistul Elvis Ciuculescu (violoncel). Preţul biletului: 15 lei (pentru elevi, studenţi, pensionari – 8 lei).

 

În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia, la Academia de Muzică „Karol Lipinski”, dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galaţi sau polonezul Marek Pijarowski. S-a perfecţionat printr-un stagiu de asistenţă la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011), sub îndrumarea maestrului Marek Janowski şi, ulterior, la Bayerischer Rundfunk şi Münchner Philharmoniker, în paralel participând şi la cursurile de fenomenologia muzicii susţinute de Konrad von Abel. A susţinut concerte la pupitrul formaţiilor muzicale mari, atât din ţară, cât şi de peste hotare (Orchestra de Cameră „R-20” din Wrocław, Filarmonica din Kielce – Polonia, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova sau Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” – Chişinău). A primit numeroase premii şi distincţii – între altele, fiind semifinalist la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales” din Bucureşti, ediţia 2010 –, precum şi diverse diplome acordate de Guvernul României pentru colaborarea şi coordonarea a numeroase proiecte culturale. Constantin Grigore este unul din membrii fondatori ai Orchestrei de Cameră „Camerata Regală”, iar în prezent deţine statutul de dirijor permanent al Filarmonicii „Oltenia”.

 

Violoncelistul Elvis Ciuculescu a absolvit Liceul de Artă din Craiova (1988), iar în 2008 cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. Vasile Jucan (membru al renumitului Cvartet „Transilvan”). În 2010 a finalizat cursurile de master (specializarea interpretare muzicală) în cadrul aceleiaşi prestigioase instituţii de învăţământ muzical superior. Este, de asemenea, absolvent al Facultăţii de Litere şi Istorie şi al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Craiova, precum şi al Facultăţii de Drept – Universitatea din Bucureşti. De-a lungul timpului, a beneficiat de îndrumările unor reputaţi pedagogi şi violoncelişti, ca Alexandra Guţu şi Alexandru Moroşanu; a participat la cursurile de măiestrie ale violonceliştilor Götz Teutsch (Filarmonica din Berlin) şi Alan Smith (membru al Trio-ului „Guarnieri” – SUA). Din 1988 este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”. Colaborează frecvent cu Filarmonicile „Ion Dumitrescu” – Râmnicu Vâlcea, „Mihail Jora” – Bacău şi cu Teatrul Liric „Elena Teodorini” – Craiova. De asemenea, este membru fundator al Cvartetului „Prelude” al Filarmonicii „Oltenia”.

 În program:

  • Theodor Rogalski: Dans românesc (Hora din Muntenia)
  • Bedrich Smetana: „Vltava”, poem simfonic
  • Piotr Ilici Ceaikovski: „Trepak” (dans rusesc) din baletul „Spărgătorul de nuci”; Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33
  • Johannes Brahms: Dans ungar nr. 1
  • Geronimo Gimenez: „La boda de Luis Alonso”
  • Antonin Dvorak: Dans slav nr. 8, op. 46
  • Grigoraş Dinicu  – Pancio Vladigherov: Hora staccato