Administraţia Bazinală de Apă (ABA) „Jiu” a semnat, în luna mai a acestui an, contractul de finanţare pentru proiectul „Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Jiu”. Acordul a fost încheiat între Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (Axa prioritară 5) şi Dávid Csaba, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” Bucureşti, în calitate de beneficiar, precum şi de Cosmin Călin, director al Administraţiei Bazinale de Apă „Jiu”, care este parte delegată cu implementarea proiectului. Potrivit acestuia din urmă, obiectivul general al proiectului este „Reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populaţiei prin implementarea măsurilor preventive în cele mai vulnerabile zone până în 2015”. Mai exact, se doreşte întocmirea unor hărţi de hazard, care să indice limitele zonelor inundabile, şi apoi detalierea acestora la nivelul localităţilor unde sunt promovate lucrări de investiţii. Pe baza lor va fi elaborat un plan de prevenire, protecţie şi diminuare a efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Jiu. Totodată, se urmăreşte îmbunătăţirea eficacităţii sistemului de apărare împotriva inundaţiilor, modernizarea sistemelor de supraveghere, avertizare şi alarmare în perioada apelor mari, generatoare de inundaţii. De asemenea, planurile de apărare împotriva inundaţiilor, a fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice din administrare, a celor locale judeţene şi pe bazine hidrografice (în funcţie de aria şi importanţa lucrării), vor fi revizuite, acestea urmând să fie prezentate inclusiv în format electronic.
Strategie pentru amenajarea bazinelor hidrografice
Potrivit conducerii ABA „Jiu”, valoarea totală a proiectului este de de 20.057.962 lei, fără TVA, echivalentul a 4.704.466 de euro, din care 80% este finanţare europeană şi 20% cofinanţare de la bugetul de stat.
«Hărţile de hazard la inundaţii vor constitui suportul realizării hărţilor de risc la inundaţii, responsabilitate ce revine consiliilor judeţene, conform legislaţiei incidente. Ţinând cont de rezultatele obţinute în cadrul acestui proiect se vor elabora noile scheme directoare de amenajare a bazinelor hidrografice, fiind posibilă inclusiv analizarea şi realizarea unei politici moderne de dezvoltare socială şi politici de asigurări”, spune Cosmin Călin, şeful ABA „Jiu”.
În consecinţă, „Planul pentru Prevenirea, Protecţia şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor în bazinul hidrografic Jiu” face parte integrantă din politica naţională în domeniul gospodăririi apelor, constituind un instrument absolut necesar pentru coordonarea la nivel naţional şi corelarea la nivel bazinal a lucrărilor de investiţii pentru prevenirea şi combaterea inundaţiilor. Perioada de desfăşurare a proiectului este de 20 de luni, termenul de finalizare fiind decembrie 2012.