Concert extraordinar de muzică şi dans flamenco, la Teatrul Naţional din Craiova

0
379

În sala „I.D. Sîrbu” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova va avea loc, în premieră, pe 16 şi 17 august a.c., de la ora 19.00, concertul „Fiesta espanola. Cancion, baile y guitarra flamenca” („Petrecere spaniolă. Cântec, dans şi chitară flamenco”) susţinut de trupa „Alma Andaluza” („Suflet andaluz”), aparţinând companiei cu acelaşi nume din Barcelona. Trupa îi are în componență pe doi artiști din Barcelona – Pilar Diaz Romero (cântec și dans) și Tiberiu Gogoanță (chitară) – și un craiovean: Alexandru Munteanu (chitară), student la Conservatorul Superior de Muzică din Malaga. Biletele se găsesc la Agenția TNC, la prețurile de 20, 25 și 30 de lei.

În cadrul unor turnee în ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România, compania „Alma Andaluza” şi-a propus să promoveze valorile muzicii şi dansului flamenco, incluse din anul 2010 în Patrimoniul UNESCO de comori spirituale ale umanităţii. „Alma Andaluza” a concertat până în prezent în ţări precum Spania, Portugalia, Italia ş.a., dar şi în România (la Bucureşti – Institutul Cervantes, Muzeul Ţăranului Român, Biblioteca Naţională a României, urmând să cânte în această vară şi în alte oraşe precum Constanţa, Iaşi şi Timişoara)

Programul oferit craiovenilor cu prilejul celor două spectacole din luna august va conţine piese de flamenco tradiţional (bulerias, tangos, fandangos, alegrias etc.), dar şi flamenco modern, din repertoriul unor mari artişti (Paco de Lucia, Paco Pena, Tomatito, Camaron de la Isla, Niño Miguel ş.a.), într-un spectacol incendiar, care îmbină excelenţa muzicală cu pasiunea şi însufleţirea dansului spaniol.

Pilar Diaz Romero s-a născut în 1977, la Barcelona, într-o familie de artişti flamenco, din rândul căreia se desprinde figura străbunicului, Antonio Romero, bailaor (dansator), cunoscut în numeroase tablao (renumite locaţii unde se cântă şi se dansează flamenco) din Sevilla, şi cea a bunicului, chitaristul  Paco Romero, cel care, ani la rând, a acompaniat-o pe dansatoarea Carmen Amaya în Barcelona. Pilar a început să cânte încă din copilărie, ajungând în scurt timp să evolueze în tablao celebre, la Madrid şi Barcelona. A colaborat cu chitarişti consacraţi, printre care Justo Fernandez (Barcelona), Felipe Maya sau Jeronimo Maya (Madrid). Împreună cu compania „Increpacion Danza” au susţinut concerte în Anglia, Olanda, Germania, Portugalia, Italia, precum şi pe multe scene din Spania.

Tiberiu Gogoanţă s-a născut în România şi a început studiul chitarei la liceele de muzică din Piteşti şi Bucureşti. După absolvirea liceului, realizând că este puternic atras de chitara flamenco, a plecat mai întâi în Olanda, unde a studiat timp de un an cu Paco Pena, şi apoi în Spania, unde a urmat cursurile maestrului Manuel Granados, la Conservatori Superior de Musica del Liceu din Barcelona. A concertat în numeroase tablao şi penas flamencas, printre care „El Cordobés”, „El Patio Andaluz” şi „Tarantos”. A acompaniat mai mulţi interpreți  (printre care El Mantecao, Gloria Mateo, Alba Guerrero) şi dansatori: Nacho Blanco, Eva Santiago, Issac Barbero, Cristina Blanco, Juan Mateo, Antonio Alaya, Eli Alaya. A colaborat cu compania dansatoarei Nuria Ventura, fiind invitat să participe la turneul acesteia în Columbia. A susţinut numeroase concerte în formula de cante y guitarra, în Barcelona, Sevilla, Huelva, Bilbao, Santander.

Alexandru Munteanu, născut la Craiova, este student în ultimul an la Conservatorul Superior de Muzică din Malaga (Spania), unde studiază chitara clasică. În particular, de patru ani ia lecţii de chitară flamenco de la maeştrii Ruben Diaz, José Juan Pantoja şi Chato Francisco Santiago, cu care susţine concerte în diverse  tablao şi penas flamencas din Malaga, precum „Different Beach Club”, „Pena Juan Breva” şi „CFG Studios”, dar şi la televiziunea locală (TV „Onda Azul”). A prezentat mai multe concerte cu orchestra şi recitaluri individuale de chitară clasică şi flamenco, atât în România (Filarmonica „Oltenia” și Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea), cât şi în Spania (cu Orchestra Naţională a Republicii Moldova, Orchestra Naţională de Cameră de la Chişinău, Orchestra Centrului Experimental de Studii Muzicale, Orchestra Conservatorului din Malaga, precum şi individual la Ateneul din Malaga, Centrul civic din Nerja, Conservatorul din Cordoba, Casa de los Tiros din Granada ş.a.).