Ponta, la Berlin: Vom menţine cota unică de 16% pe parcursul celor patru ani de guvernare

0
375

Cota unică de 16% va fi menţinută pe parcursul celor patru ani de guvernare USL, pentru a garanta stabilitatea şi predictibilitatea sistemului fiscal românesc, a anunţat premierul Victor Ponta, la Berlin, într-o conferinţă la care au participat mai mulţi oameni de afaceri germani. „Vom menţine sistemul fiscal cât mai stabil şi predictibil posibil. Cota unică de 16% – o să fiu foarte sincer spunându-vă că eu şi alţi social-democraţi am propus să o schimbăm, dar din cauza influenţei pozitive a partenerilor noştri liberali de coaliţie am decis să păstrăm cota unică şi o vom menţine în mandatul de patru ani. Este o garanţie a stabilităţii legislaţiei noastre fiscale”, a spus Ponta, în conferinţa organizată la sediul Deutsche Bank. 

Programul de guvernare al USL pentru perioada 2013-2016 prevede menţinerea plafonului maximal de impozitare de 16% şi introducerea, pe parcursul mandatului, a unui impozit diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale, respectiv prin cote de 8%, 12% şi 16%, stabilite pe grile de venit.  În discursul susţinut în faţa oamenilor de afaceri germani, Ponta a arătat că România s-a confruntat, începând cu 2009, cu o criză economică şi socială, iar anul trecut a trecut printr-o criză politică, dar că autorităţile sunt hotărâte să asigure în prezent stabilitate şi predictibilitate.

“Vestea bună este că ne-am învăţat lecţiile, am avut alegerile, iar acum stabilitatea, predictibilitatea şi implicarea în promovarea reformelor sunt punctele pe agenda mea şi sunt foarte hotărât să urmez acest program pe următorii patru ani”, a afirmat premierul. El a prezentat oamenilor de afaceri germani potenţialul economic al României, inclusiv din punct de vedere al infrastructurii aeroportuare, şi a precizat că este conştient de faptul că stabilitatea politică este o condiţie pentru ca investitorii străini să aibă încredere în mediul de afaceri românesc.

Ponta a admis însă că există în continuare probleme de infrastructură, dar a asigurat că, până la sfârşitul acestei luni, va fi promovată în Parlament o nouă lege privind parteneriatul public-privat care va rezolva şi această situaţie. Premierul a arătat totodată că legislaţia muncii este în continuare una “competitivă” din punctul de vedere al costului forţei de muncă şi că România trebuie să păstreze acest avantaj competitiv chiar dacă această legislaţie nu este “foarte populară” printre unii colegi de partid şi lideri sindicali.

După discursul premierului, Eckhard Cordes, directorul general al grupului Metro şi preşedinte al Comitetului de Est al Economiei Germane, prezent la conferinţă, a recomandat Guvernului de la Bucureşti să păstreze actuala cotă unică de impozitare, afirmând că aceasta este cea care diferenţiază România de alte state din regiune şi reprezintă un factor important de atractivitate pentru investitorii străini, adăugând că “nu este bine să fie schimbate regulile în timpul jocului”.