Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ieri, în emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, că numărul regiunilor de dezvoltare va fi 8 sau 9, încă nu s-a stabilit exact, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora ţine de caracterul dominant al slujbelor agricole. „Criteriile pe care le-am avut în vedere sunt în principal criterii funcţionale. Am spus de la început, nu intenţionez să propun (…) un proiect de regionalizare care să aibă la bază criterii etnice, pentru că ţinta principală pentru care vrem să înfiinţăm aceste regiuni o reprezintă dezvoltarea echilibrată a României. Dacă punem o hartă a dezvoltării actuale se vede foarte clar care sunt diferenţele de dezvoltare între judeţe…asta înseamnă că dacă noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscăm să transformăm România într-o ţară de prinţi şi cerşetori”. Concret, Dragnea a spus că „în primul rând într-o regiune este important să ai cât mai multe slujbe non-agricole, ăsta este un criteriu obligatoriu pentru dezvoltare. Dacă numărul de slujbe agricole într-o regiune este mai mare decât celelalte, este clar o reţetă pentru nedezvoltare”, apoi este „foarte important” ca într-o regiune să nu existe judeţe de acelaşi fel, cum este cazul Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa, deoarece ar fi „o soluţie foarte proastă. Ar însemna că sunt judeţe numai agricole şi această regiune va avea şanse foarte mici pentru dezvoltare”.
Cel mai probabil, spune Dragnea, membrii viitoarelor consilii regionale nu vor fi aleşi prin votul direct, ci vor fi alegeri „indirecte”, cel puţin până în 2016. Mai exact, fiecare ales local din toate judeţele unei regiuni se va prezenta la alegeri pentru a-şi vota, pe liste, reprezentanţii în noul Consiliu Regional. Tot la fel va fi desemnat şi preşedintele regiunii. „Este una dintre variantele de stabilire a noilor conduceri pentru această perioadă. Nu avem timp să facem alegeri libere. Consiliul Regional va fi format din consilieri regionali aleşi pe liste de partide, din politicieni. Oriunde în lume decid politicienii. Sper că spre finalul finalului anului să aibă loc alegerile la regiuni, alegeri probabil indirecte, adică să fie decât aleşii locali care votează. Deci 31 decembrie să ne prindă cu regiunile înfiinţate şi cu structurile de conducere”, a precizat ministrul Dezvoltării. Din 2016 însă, a asigurat Dragnea, preşedinţii consiliilor regionale şi consilierii regionali vor fi aleşi în acelaşi sistem şi în aceeaşi zi ca primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene.
Dragnea a susţinut că fondurile din bugetul de stat alocate regiunilor vor fi stabilite în continuare prin legea bugetului, iar structurile regionale vor distribui judeţelor fonduri pentru dezvoltare prin două modalităţi. „Jumătate din sumă să meargă către judeţe în funcţie de capacitatea financiară – adică ăsta e principiul solidarităţii – cei care au bani mai puţini să primească puţin mai mult, iar cealaltă jumătate să fie accesibilă prin depunerea de proiecte pe un sistem similar cu fondurile europene, dar nu cu atât de multă birocraţie”, a explicat vicepremierul în emisiunea „După 20 de ani”. Potrivit acestuia, preşedinţii de consilii judeţene vor rămâne cu aceleaşi competenţe în urma regionalizării, iar forurile pe care le conduc cu aceleaşi fonduri de la buget, la care se vor adăugat bani suplimentari. Totodată, el a afirmat că va fi înfiinţată instituţia prefectului regional, care va fi în subordinea Guvernului, iar în cazul judeţelor vor rămâne subprefecţi. În ceea ce priveşte capitalele de regiune, Dragnea a susţinut că acestea vor fi decise în ultimă instanţă, deoarece va fi „cel mai tensionat lucru şi va genera cea mai multă patimă”.