Liderii USL au convenit asupra amendamentelor pentru revizuirea Constituţiei

0
326

Liderii USL au avut, luni seară, o discuţie asupra propunerilor de modificare a Constituţiei şi au convenit asupra amendamentelor la legea fundamentală, urmând ca propunerile să fie înaintate Comisiei de revizuire a Constituţiei, care, imediat ce îşi va începe activitatea, va lucra 8 ore pe zi, au declarat, pentru Mediafax, surse USL. Una dintre propuneri prevede că partidul care a obţinut, în urma alegerilor parlamentare, cel mai mare număr de mandate, îi va putea propune preşedintelui persoana nominalizată pentru poziţia de prim-ministru, urmând ca şeful statului să facă oficial nominalizarea premierului. În situaţia în care premierul desemnat nu obţine în Parlament votul necesar pentru învestirea Guvernului, preşedintele va face o altă desemnare a premierului, la propunerea partidului de pe locul al doilea. De asemenea, liderii USL au convenit asupra introducerii noţiunii de moţiune constructivă, prin care, la momentul demiterii unui Guvern, este nominalizat automat cel care ar urma să-i ia locul. În situaţia remanierii, şeful statului nu va putea refuza propunerea de numire a unui ministru, însă acesta va trebui să fie audiat în comisiile de specialitate din Parlament, care vor acorda un aviz. De asemenea, dizolvarea Parlamentului va fi posibilă dacă un referendum de demitere a preşedintelui eşuează şi doar în situaţia în care propunerea de demitere formulată de Parlament înregistrează mai multe voturi „împotrivă” decât „pentru”. O altă situaţie în care Parlamentul ar putea fi dizolvat este aceea în care un Guvern nu obţine majoritatea pentru a fi învestit în maximum 30 de zile de la prima încercare de învestire a unui Guvern.

La propunerea liderului PNL, Crin Antonescu, data alegerilor parlamentare ar urma să fie stabilită între 1 aprilie – 1 noiembrie, pentru a se evita situaţia organizării alegerilor în perioada iernii. Informaţia a fost confirmată ieri, de premierul Victor Ponta, care a adăugat şi că, la nivelul USL, s-a decis ca în noua Constituţie să fie prevăzut că mandatul prezidenţial va fi exercitat pe o perioadă de patru ani, nu de cinci ani ca în prezent. „Am decis că propunerea USL este de a avea un mandat prezidenţial de patru ani şi de a avea, practic, o dată la doi ani, odată alegeri parlamentare, odată alegeri prezidenţiale. Următorul mandat nu se va mai putea termina în luna decembrie sau vom găsi soluţia juridică prin care să pot organiza alegerile până în luna noiembrie cel târziu”, a spus Ponta, după ce a participat la conferinţa „Cities of Tomorrow: dezvoltarea urbană, încotro?”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germanǎ (AHK Romania) şi Mediafax. El a explicat că organizarea alegerilor în perioada de iarnă reduce nivelul participării la vot, din cauze naturale. Noua Constituţie va include, pentru prima dată, noţiunea de „comunităţi locale”, a mai precizat ieri Victor Ponta. „Am discutat şi ieri (n.r. – luni) şi dorim, la revizuirea Constituţiei, să introducem, pentru prima dată, noţiunea de «comunităţi locale», cu drepturi extinse, şi aici vorbim de regiuni, de judeţe, de oraşe şi comune. Vorbim de camera superioară a Parlamentului, Senatul, care va avea un rol decizional în tot ceea ce ţine de legislaţia de dezvoltare a comunităţilor locale. Deşi conduc un guvern central, cred foarte mult în faptul că cele mai multe dintre decizii şi cele mai bune dintre decizii trebuie luate la nivel local, nu la nivel central”, a spus premierul. Totodată, acesta a declarat că aşteaptă raportul final pentru revizuirea Constituţiei ca să vadă ce se decide legat de posibilitatea confiscării bunurilor. „A fost o discuţie referitoare la un aliniat din actuala Constituţie care îngreunează sub anumite forme confiscările în cazul infracţiunilor şi care împiedică în totalitate în cazul contravenţiilor, însă în cadrul comisiei (…) vom vedea care este soluţia. E clar însă că nici colegii liberali, nici cei de la PDL din câte ştiu şi nici UDMR nu susţin ideea unei intervenţii sau a unei adaptări a acelui articol din Constituţie şi, atunci, nu se va schimba”, a spus Ponta.

În cazul prefecţilor ar urma să fie limitate atribuţiile acestora numai pentru contestarea actelor administraţiilor publice locale în contencios administrativ. Constestaţia nu va mai avea efect imediat, ci doar după o hotărâre a instanţei, care ar urma să ia în discuţie cu celeritate sesizarea prefectului. De asemenea, prefectul nu va mai coordona instituţiile deconcentrate.

Subiectele asupra cărora liderii USL nu au reuşit să ajungă la consens luni seară sunt solicitarea PNL ca rectificările bugetare să aibă efecte doar după aprobarea acestora în Parlament şi cea a premierului Ponta ca perioada de reţinere să fie extinsă la 48 ore, faţă de 24 de ore în prezent.