Mini-ateliere de pictură la „Zilele Craiovei”

1
1195

Timp de două zile, îi veţi găsi pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” aplecaţi deasupra şevaletelor. Artiştii plastici ai Cenaclului „Constantin Brâncuşi” îi provoacă pe craioveni la o inedită lecţie despre artă, arătându-le tuturor celor interesaţi cum o stradă, o piaţă, o floare sau chipul unui copil se aşează, cu măiestrie, pe pânză pictorului. 

După o pauză de doi ani, artiştii plastici craioveni au răspuns provocării pe care le-au lansat-o organizatorii actualelor „Zile” ale municipiului şi şi-au scos şevaletele şi paletele cu culori în stradă. Mai precis, pe esplanada TNC acolo unde se desfăşoară, pe parcursul acestei săptămâni, ateliere de creaţie în aer liber. Aducând cu ei toată recuzita de care au nevoie atunci când pictează, artiştii de la Cenaclul ”Constantin Brâncuşi al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” îşi aşează pânzele, aleg culori şi apoi pictează tablouri în prezenţa craiovenilor. În cele câteva ore care pe care aceştia le petrec în compania artiştilor, deprind o adevărată lecţie despre culoare, linii şi lumină, într-un cuvânt despre arta vie.

Cenaclul „Constantin Brâncuşi” vă dă întâlnire cu arta

Scopul acestei frumoase acţiuni, aşa cum au mărturisit pictorii, este aceea de a-i apropia pe craioveni, şi nu numai, pe toţi cei care au ocazia să treacă pe la aceste mini-ateliere, de pictură. Aranjându-şi, cu mare atenţie, tablourile pe cele câteva simeze improvizate, pictorul Ghiţă Bebică părea însufleţit de misiunea pe care o are în aceste câteva zile. ”Dacă publicul nu vine în galerie să vadă un tablou, ne ducem noi spre el. Şi, până la urmă, arta chiar asta înseamnă: o deschidere către oameni. Dacă stăm bine şi ne gândim, adevărata artă s-a născut în stradă, adică pentru oameni, şi nu pentru muzee”. Ghiţă Bebică este considerat unul dintre cei mai buni pictori craioveni la momentul actual, fiind recunoscut pentru lucrările lui în care se evidenţiază culoarea şi factura clasică a compoziţiei.

O adevărată lecţie de pictură

Dincolo de reclama implicită pe care şi-o fac – pe esplanadă vă veţi întâlni cu pictorii Cocoş Andreescu Antoaneta, Nela Sălceanu, Eugen Dumitru, Mariana Montegaza şi Ghiţă Bebică – artiştii recunosc că este nevoie de o asemenea acţiune pentru a populariza arta în rândul craiovenilor. Pictorii consideră că locuitorii din Craiova nu au o legătură foarte mare cu pictura, şi cu arta în general, iar aceste ateliere nu sunt altceva decât o formă binevenită de educare a publicului. „Arta la noi nu este aşa de căutată din cauza sărăciei. Prea puţini oameni mai cumpără un tablou şi prea puţini mai trec pragul unei expoziţii, deşi acolo nu trebuie să plătească nici un ban”, spunea, ieri, pictorul Ghiţă Bebică.

Faţadele blocurilor, inestetice în ochii artiştilor

Tot discutând despre legătura dintre pictură şi stradă, artiştii Cenaclului „Constantin Brâncuşi” au venit cu o idee interesantă pentru amenajarea urbanistică. Aceştia intenţionează să le propună autorităţilor să coloreze împreună blocurile craiovenilor, care se văd mohorâte sau stridente prin ochii unui pictor, care este întotdeauna îndrăgostit de culoare. „Oraşul nostru e deja suprasaturat de culori ţipătoare, urâte. Ar fi frumos dacă autorităţile ne-ar da girul să alegem noi culorile pentru faţada blocurilor. Putem prepara culorile, facem nuanţe plăcute şi în armonie cu mediul înconjurător. Cred că ar fi o ocazie bună de a mai aranja puţin cartierele”. Până atunci însă vă puteţi da întâlnire cu artiştii plastici pe esplanadă pentru a picta împreună strada „A.I.Cuza”, pe care unul dintre pictori tocmai începuse să o contureze.

1 COMENTARIU

  1. Este o initiativa mai mult decat generoasa, ce ar trebui sa se bucure de mai multa atentie atat din partea institutiilor din domeniul culturii cat si din partea populatiei. Craiova nu este numai orasul oamenilor “prinsi” de grijile cotidiene. Este si orasul oamenilor sensibili la frumos, iar una din formele de exprimare a frumosului si cel mai usor de admirat, este tabloul pictat. Efortul artistilor mentionati este admirabil, sincer si altruist, dedicat chiar si trecatorilor grabiti. Nu trebuie decat primit.

Comments are closed.