Secretarul de stat Alin Mitrică speaker principal la „Întâlnirea de Afaceri România-Spania”

0
743

În cursul zilei de ieri, secretarul de stat Alin Mitrică a participat, în calitate de speaker principal, la întâlnirea de afaceri România – Spania – panel “Sfaturi utile pentru investitorii spanioli şi perspective de utilizare a fondurilor europene în perioada de programare 2014-2020”. Acest eveniment a fost organizat de Ambasada Spaniei la Bucureşti, Secţia Comercială, şi de Camera de Comerţ şi Industrie a României, reunind peste 50 de firme spaniole şi româneşti din domeniul juridic, consultanţă şi construcţii.

Alături de Secretarul de Stat Alin Mitrică, la eveniment au mai participat deputatul Ovidiu Silaghi, preşedintele Comisiei de Afaceri Europene în cadrul Camerei Deputaţilor, managerul general pentru România al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, James Hyslop, vicepreşedintele Garanti Bank Romania, Cagri Memisoglu, şi Daniel Tienda, manager asociat în cadrul firmei de avocatură “Martinez Echevarria Perez Ferrero”. Alin Mitrică a făcut o prezentare a etapei în care se află România în negocierile pe marginea Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană şi a viitoarei perioade de programare 2014-2020: “Încă de la început, aş dori să subliniez faptul că, sub directa coordonare a Ministerului Fondurilor Europene, viitoarea perioadă de programare 2014-2020 a devenit prioritatea numărul unu pe agenda autorităţilor române. În cursul acestui an am intensificat eforturile noastre de a accelera acest proces, în vederea respectării tuturor angajamentelor luate faţă de Comisia Europeană şi a termenelor asumate pentru simplificarea documentelor de programare. Suntem conştienţi de faptul că, pentru următoarea perioadă de programare, este foarte important pentru România să utilizeze fondurile europene într-o manieră cât mai eficientă. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene are obiectivul major de a îmbunătăţi calitatea viitoarelor documente de programare, în conformitate cu noile cerinţe europene, şi pornind de la experienţa acumulată în anii precedenţi.

În ceea ce priveşte acţiunile întreprinse până în prezent pentru a simplifica documentele de programare, ne-am concentrat pe dezvoltarea cadrului de consultări la toate nivelurile, pentru a ne asigura ca viitoarele priorităţi financiare vor fi create pe baza nevoilor reale ale principalilor beneficiary”.

„Ministerele de linie şi-au asumat dezvoltarea strategiilor sectoriale într-o manieră integrată”

Analizele socio-economice au indicat faptul că autorităţile române au reuşit să formuleze o primă propunere privind priorităţile de finanţare în cadrul celor 11 Obiective Tematice ale Strategiei Uniunii Europene 2020. Lista urmează să fie definitivată după consultările cu beneficiarii din cadrul instituţiilor centrale şi locale, reprezentanţii societăţii civile, academice şi culturale. „O altă prioritate pentru România în procesul de programare a fost să se asigure că acele conditionalităţi ex-ante stipulate în Regulamentele europene vor fi îndeplinite. Astfel, Guvernul României a aprobat în martie 2013 Memorandumul de asumare şi îndeplinire a conditionalităţilor ex-ante, în contextul desemnării şi aprobării documentelor de programare pentru fondurile europene alocate României în viitoarea perioadă de programare, al stabilirii de planuri de acţiune bine fundamentate pentru a se asigura că aceste cerinţe vor fi respectate la timp. Totodată, ministerele de linie şi-au asumat dezvoltarea strategiilor sectoriale într-o manieră integrată, cu prioritizarea investiţiilor ce vor fi finanţate din fonduri europene. Ministerul Fondurilor Europene şi-a asumat rolul principal în acest proces şi suntem încrezători că noile strategii vor raspunde cerinţelor Uniunii Europene”, a mai declarat Alin Mitrică.