Mario Oprea: “Reautorizarea magazinelor de vise, un compromis mizerabil”

0
422
Mario Oprea

Senatorul PNL, Mario Ovidiu Oprea nu e de acord cu propunerile făcute de Executiv privind interzicerea etnobotanicelor. După mai bine de jumătate de an în care a cerut vehement desfiinţarea magazinelor de vise şi blocarea oricărei activităţi care implică vânzarea şi consumul de droguri uşoare, Oprea condamnă Guvernul pentru faptul că va permite reautorizarea comercianţilor care vând produse etnobotanice “chipurile, în condiţii dure”.

 

<<Guvernul României consideră că folosirea numelui instituţiei în demersuri aparent pozitive îi salvează reputaţia pătată sau maschează incompetenţa unui cabinet de habarnişti. Altfel, este greu de explicat logica proiectului de lege care face referire la interzicerea etnobotanicelor, proiect pe care distinsul domn Boc îl doreşte adoptat de Parlament până la finalul acestei luni. Ca autor al iniţiativei legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 339/2005, privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope consider că propunerile marca PD-L sunt de-a dreptul aberante şi servesc fără îndoială interesul caracatiţei care s-a format în România, odată cu dezvoltarea acestei afaceri murdare cu droguri. Condamn Executivul pentru atitudinea delăsătoare faţă de acest fenomen distructiv, pentru simplu fapt că acest proiect, nu numai că este o portiţă redeschisa „criminalilor”, ci ca el s-a dovedit a fi un instrument politic care nu urmăreşte neapărat diminuarea efectelor negative, ci promovarea prin publicitate a Guvernului care este într-un mare derapaj public. Reautorizarea persoanelor care deţin magazine de vise este un compromis mizerabil, prin care traficanţii îşi iau un angajament să respecte prevederile proiectului de lege al Guvernului. Conform propunerilor incluse în acest proiect populist, teoretic, traficanţii devin brusc speriaţi de puşcărie, asta dacă moare cineva sau ajunge pe patul de spital şi, conştiincioşi, vor merge cu prafurile la analize de laborator pentru a dovedi că sunt curaţi şi a obţine autorizaţia de funcţionare>>, a afirmat Mario Oprea.

“Trăim într-o ţară condusă de nişte incompetenţi”

În demersul său de a realiza un proiect de lege care să reglementeze manipularea acestor substanţe, senatorul liberal s-a înregistrat pe mai multe site-uri unde au luat fiinţă magazine online de vise. După ce s-a abonat la acestea, Oprea primeşte mai nou, şi oferte la diverse substanţe etnobotanice. “Abia după trei ani, guvernaţii plătiţi inclusiv de părinţii care astăzi au copii distruşi de drogurile uşoare s-au prins că livrarea etnobotanicelor s-a mutat în spaţiul on-line, creându-se adevărate reţele de distribuţie în care sunt incluse firmele de curierat rapid. Deşi acum trâmbiţează necesitatea blocării acestor site-uri specifice sau de anunţuri, cei avizaţi să ia măsuri nu au nicio soluţie concretă, timp în care comercianţii de halucinogene prosperă, fiind uşor de identificat în mediul virtual şi de un copil care abia ştie să utilizeze sistemul de navigare pe internet. Dacă un senator al României se poate înregistra cu numele autentic pe acel site şi poate primi oferte de vară cu reduceri de preţuri la etnobotanice, dacă poate suna fără probleme şi comanda prafuri fără ca nimeni să bage de seamă, atunci trăim într-o ţară condusă de nişte incompetenţi, care mâine ar trebui să-şi prezinte demisiile. Este indiciul clar ar faptului că altcineva face regulile şi că poporul este pe mâna unor incapabili, mereu cu un pas în urma infractorilor. Deşi au existat şi există indicii clare şi au fost descoperite piste prin care se întreprind activităţi utilizând etnobotanicele, în trei ani de zile, traficanţii nu au fost atacaţi la modul serios, dovadă în acest sens fiind amploarea situaţiei scăpată de sub control”, a conchis liberalul.