Ministerul Sănătăţii interzice o practică veche / Pacienţii nu vor mai fi obligaţi să cumpere medicamente la internare

0
348

La începutul lunii aprilie a.c., 54 de spitale din întreaga ţară, printre care şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, au intrat în categoria unităţi strategice primind şi o finanţare suplimentară. Vestea bună pentru pacienţi, după cum au anunţat autorităţile sanitare, este că nu vor mai fi obligaţi, în momentul în care se internează în spital, să cumpere materialele sanitare şi medicamentele necesare.  

Ani de-a rândul, în spitalele din România s-a împământenit o practică, devenită între timp o adevărată povară pentru pacienţi. Asiguraţi sau nu, cei mai mulţi dintre bolnavii internaţi au fost nevoiţi, măcar o dată, să suporte „tratamentul” special şi să-şi cumpere medicamentele de care, în mod normal, ar fi trebuit să beneficieze gratuit în unităţile sanitare. În cele mai multe cazuri, reprezentanţii spitalelor au dat vina, pe bună dreptate, pe finanţarea precară. Începând cu această lună însă, pentru unităţile sanitare mari este prevăzut un tarif pe caz ponderat mai bun, fapt ce le va permite să asigure medicamentele necesare pentru îngrijirea pacienţilor internaţi.

Spitalele pot pierde finanţarea suplimentară

Recent, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că, dacă spitalele incluse în programul strategic nu vor găsi soluţii astfel încât pacienţii să nu mai cumpere medicamente, riscă să piardă finanţările suplimentare, sume care provin de la bugetul de stat. Desigur, autorităţile sanitare nu se aşteaptă la o schimbare imediată, estimând că abia în două-trei luni acest fenomen va scădea.

Spitalul Judeţean din Craiova este una dintre unităţile sanitare care vor încasa mai mulţi bani pentru cazurile grave rezolvate. „S-au schimbat principiile de finanţare ale spitalelor şi se acordă o importanţă mai mare spitalelor cu costuri sporite pentru că şi oferă servicii medicale de performanţă. Este vorba de spitalele regionale, de marile unităţi sanitare care intră într-o categorie aparte. Se mai adaugă şi programele de terapie intensivă şi de traumă, care au o finanţare separată. În această situaţie, se va ajunge în situaţia în care fondurile care anterior erau folosite pentru terapie intensivă vor putea fi folosite la ceilalţi bolnavi din spital. În mod firesc, aprovizionarea pentru secţiile clinice, pentru compartimentele şi serviciile spitalului se va îmbunătăţi. Astfel, se va asigura o mai bună aprovizionare şi înlăturarea pe parcurs a disfuncţionalităţilor care erau generate şi de faptul că nu erau fonduri suficiente”, a declarat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Bani mai mulţi pentru unităţile sanitare mari

Decizia de a suplimenta sumele de bani în cazul spitalelor mari a venit după ce s-a constatat că unităţile sanitare nu reuşesc să acopere nici măcar cheltuielile acumulând datorii în fiecare lună. În plus, s-a constat că, în unele cazuri, spitalele regionale primeau sume de bani egale cu unităţi medicale mult mai mici. Spre exemplu, tariful pe caz rezolvat la Spitalul Judeţean din Craiova era 1.444 de lei, la fel ca la un spital orăşenesc. La Spitalul de Urgenţă Floreasca tariful era de 1.617 lei, la Spitalul Universitar – 1.537 lei, în timp ce la Spitalele judeţene din Cluj-Napoca şi Constanţa tariful  era de tot de 1.444 lei.

În aceste condiţii, factorii de decizie din sistemul sanitar au decis să majoreze la 1.800 de lei tariful pe caz ponderat pentru spitalele strategice, de categoria întâi, cu un grad de complexitate mai ridicat în tratarea bolnavilor. În plus, printr-un alt program al Ministerului Sănătăţii, pentru spitalele strategice, au fost majorate fondurile pentru departamentele de Terapie Intensivă, unde se înregistrează cele mai ridicate cheltuieli, din cauza complexităţii cazurilor. Spitalele de suport şi institutele naţionale au un tarif de 1.600 lei, cele de linia a treia de 1.400 de lei şi ultima categorie de spitale au un tarif de 1.380 de lei.

Un alt obiectiv clar al autorităţilor sanitare este acelea de a reduce numărul internărilor nejustificate din spitale şi de a introduce liniile de gardă obligatorii şi la spitalele private. Acestea vor fi obligate să plătească unităţilor publice cu paturi costurile efective realizate pentru cazurile transferate la unităţile sanitare publice, indiferent de patologie şi de termenul de la momentul internării până la cel al transferului, în termen de maxim 30 de zile de la data emiterii facturii. Nerespectarea acestor prevederi va avea drept rezultat rezilierea contractului.