Răspunsul lui Emil Boc la programul de guvernare al USL şi al analizei „Situaţia economică reală a României” este cel al unui premier incapabil să îşi asume responsabilitatea pentru măsurile luate şi pentru haosul creat în ţară. Singurii vinovaţi pentru criza din România, în viziunea lui Emil Boc, sunt social-democraţii şi liberalii, însă uită cu desăvârşire că de la sfârşitul anului 2008 până în prezent ţara a fost condusă de el şi colegii lui pedelişti, care au creat un stat clientelar, ducând datoria externă a României la 92,1 miliarde de euro.
La numai o zi după lansarea programului de guvernare al USL, Emil Boc se întâlnea cu prefecţii şi subprefecţii la Băile Felix, eveniment despre care am mai scris în cotidianul nostru. Fiecare idee a acestuia încerca să vină ca un răspuns la raportul USL, „Situaţia economică reală a României”, pe care l-am prezentat pe larg ieri. „Acum, apropo de ceea ce am văzut în programul de guvernare anunţat de opoziţie. Evident că îl vom analiza în detaliu, dar ce se poate observa de la distanţă este următorul lucru: că acea guvernare mascată PNL-PSD din 2007 şi 2008 a dus România la criză şi a băgat-o în recesiune. Prin politicile lor din 2007 şi în 2008 a dus ţara în şanţ. Noi am reuşit în aceşti doi ani să readucem România pe drum şi deocamdată a ieşit din recesiune, ca prima etapă a ieşirii din criză”, declara Emil Boc.
Populism ieftin pentru reducerea costurilor politice
În 2004 datoria externă a României pe termen lung era de 18,6 miliarde de euro, iar cea pe termen scurt – de 3,2 miliarde de euro; în 2005 – 24,9 miliarde de euro pe termene lung şi 6,3 pe termen scurt; în 2006 – 28,7 miliarde euro pe termen lung şi 12,6 pe termen scurt; 2007 – 38 miliarde de euro pe termen lung şi 19,9 pe termen scurt; în 2008 – 51,8 pe termen lung şi 20,6 pe termen scurt. În anul 2008 la încheierea Guvernării PNL, România avea în totalitatea o datorie externă de 72,4 miliarde de euro. Începând cu anul 2009, când pedeliştii s-au instalat la guvernare, datoria externă pe termen lung a României crescuse la 65,7 miliarde de euro iar împreună cu cea pe termen scurt ajungea la 81,1 miliarde euro. Şi lucrurile s-au înrăutăţit cu fiecare an de guvernare pedelistă, reuşind în 2010 să ducă întreaga datorie la 90,7 miliarde de euro, iar în 2011 să crească la 92,1 miliarde de euro. Cum poate fi numită declaraţia lui Emil Boc că „PSD şi PNL sunt aceia care au dus România, din nefericire, în situaţia pe care am avut-o la sfârşitul anului 2008 agravând criza economică” dacă nu una aiuristică? Cifrele vorbesc de la sine, iar pedeliştii practică un populism ieftin pentru a reduce din costurile politice din anul electoral 2012. Tot din cauza PNL şi PSD se pregătesc poliţiştii să iasă în stradă, iar militarii în rezervă se plâng că după o viaţă în slujba ţării nu îşi pot cumpăra medicamentele de care au nevoie.
Programe „fără implicaţii politice”, dar numai pentru primarii PD-L
Despre mult contestatul Program Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii Emil Boc a afirmat că este unul „fără implicaţii politice” şi care „vizează modernizarea spaţiului rural românesc”: „Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii vizează modernizarea drumurilor judeţene şi de interes local, şi aici mă refer la faptul că sunt în licitaţie lucrări din toate judeţele. Fără implicaţii politice aceste program vizează modernizarea spaţiului rural românesc, pentru că am pornit de la un principiu simplu: abecedar. Abecedar înseamnă a, b, c, adică înseamnă asfalt, bec, canalizare. (…) De aceea, am promovat acest proiect, îl susţin şi cred că într-adevăr va schimba faţa satului românesc, a mediului rural”.
Emil Boc are dreptate că prin PNDI va fi modernizat spaţiul rural românesc, dar numai în localităţile cu primarii PD-L. Iar exemplul cel mai bun în acest sens este judeţul Dolj, unde din 32 de primării care au aprobate proiecte pe PNDI, 24 au primari PD-L. Localităţile care au primari de la PNL sau PSD nu au nevoie de „asfalt, bec, canalizare” şi asta pentru că Elena Udrea dă lumină numai votanţilor PD-L. Dacă ar face acest lucru din banii ei şi nu din cei publici nu ar fi nici o problemă. Dar pentru ca PD-L să îşi păstreze primarii în funcţie, România va plăti, începând cu 2013, 4 miliarde de euro. În perioada de guvernare a pedeliştilor, în care tot mai multe categorii sociale abia duc un trai de subzistenţă, „politicile PNL şi PSD din 2007 şi 2008 au dus ţara în şanţ”. O asemenea logică nu este valabilă decât pentru un tip servil şi iresponsabil ca Emil Boc.