Zoo din Parcul Romanescu, motiv de îngrijorare pentru UE / Leii din Bănie au speriat Bruxelles-ul!

0
566

Comisia Europeană este îngrijorată de condiţiile aspre în care sunt ţinuţi în captivitate leii, tigrii şi jaguarii de la Grădina Zoologică din Craiova. Autorităţile române sunt trase acum la răspundere pentru faptul că animalele sălbatice sunt nevoite să se înghesuie în nişte cuşti foarte mici, ruginite, de o vechime considerabilă. Municipalitatea craioveană ridică neputincioasă din umeri şi recunoaşte că viaţa felinelor nu e prea uşoară, dar promite că va îmbânzi situaţia printr-un proiect de reamenajare a grădinii care se află acum în lucru. 

Felinele mari care trăiesc în Grădina Zoologică din Parcul Romanescu au ajuns motiv de îngrijorare pentru reprezentanţii Comisiei Europene. Aceştia au trimis o solicitare oficială către guvernul român în care au cerut informaţii despre condiţiile în care sunt ţinute animalele sălbatice din grădinile zoologice din ţară, insistând asupra tigrilor, leilor şi jaguarilor care sunt crescuţi la Zoo din Bănie. Pe lista UE se mai află şi un elefant indian foarte bătrân care se găseşte la grădina din Târgu-Mureş. Subsecretarul de stat în cadrul MAE, Dan Horaţiu Radu a confirmat că solicitarea Direcţiei Generale de Mediu a Comisiei Europene a ajuns, într-adevăr, la agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţier a UE din cadrul MAE, spunând şi că autorităţile române analizează acum solicitarea urmând să transmită răspunsul în cursul lunii aprilie.

La mila îngrijitorilor

La Grădina Zoologică din Parcul Romanescu, viaţa animalelor se scurge lent şi trist. În aşteptarea primăverii, felinele mari se înghesuie în cuştile înguste şi incomode pe care doar frigul pătrunzător de afară le face aşa de căutate. Îngrijitorii au milă de animale şi le schimbă aşternutul destul de des. Dacă nu ar fi fânul proaspăt, leii şi tigrii şi-ar lungi blana direct pe cimentul rece. ”Le asigurăm şi noi ce putem. Le facem curăţenie şi, după cum se vede, le punem aşternut proaspăt de mai multe ori pe zi. E un lucru foarte bun când e frig afară pentru că atunci animalele nu stau direct pe ciment. În plus, e şi cald în cuşti pentru că le facem căldură la sobe”, spune Ion Cojocaru, îngrijitorul Grădinii zoologice arătând spre adăposturile acoperite în care trăiesc familiile de lei, care sunt, într-adevăr, cele mai chinuite animale din parc.

Nu există autorizaţie sanitar-veterinară pentru feline

La Zoo din Romanescu sunt nu mai puţin de 20 de feline mari: lei, tigri, jaguari şi lupi. Toate aceste animale trăiesc în cuşti vechi de aproape 40 de ani. Îngrijitorii nici nu îşi mai amintesc de când nu s-a mai construit ceva solid în padocurile lor. ”Nimeni nu a mai construit nimic pentru că nu au fost bani. Doar primăvara mai facem noi câte ceva, adică mai reparăm un acoperiş şi mai dăm cu vopsea pe gratiile de la cuşti. Dar, în rest, o acţiune mai mare nu s-a făcut niciodată aici. Nu mă mir că au trimis scrisoare acum să vadă cum o duc animalele noastre”, mai spune Ion Cojocaru. Din cauza cuştilor improprii în care îşi duc traiul bietele animale, autorităţile locale nu au reuşit să obţină autorizaţia sanitar-veterinară de funcţionare decât pentru animalele ierbivore şi pentru păsări, animalele carnivore mari fiind păstrate fără documentaţie.

Interzis la familii numeroase

Din cauză că nu au spaţiu suficient, animalele mari mai suferă şi dintr-un alt punct de vedere. Îngrijitorii recunosc că felinele îndeosebi nu se pot înmulţi foarte mult deoarece cuştile nu sunt destul de încăpătoare şi pentru alte exemplare. ”Nu putem să le înmulţim pentru că nu avem spaţiu pentru ele. Dacă am avea loc, ar sta şi puii cu ele, dar aşa trebuie să găsim câte o grădină din ţară la care să îi plasăm fiindcă noi nu putem să îi ţinem aici îngrămădiţi”, spune, cu părere de rău, Ion Cojocaru. Fiindcă se ocupă de atâta timp de animale, s-a ataşat de toate şi le priveşte ca pe nişte biete suflete chinuite. ”Încercăm să compensăm cu ce putem noi ca să le facem viaţa mai uşoară. Le dăm hrană din belşug şi ne asigurăm să aibă tratamentul potrivit, le facem toate vaccinurile. De altfel, nici nu a fost vorba de mortalitate la noi la Craiova”, mărturiseşte omul.

Primarul promite o minune în acest an

Îngrijitorii ştiu că Zoo ar fi trebuit să intre în modernizare din 2008, dar atunci nu s-au găsit fonduri şi proiectul a fost abandonat. ”Am făcut cereri nenumărate la Primărie să vină şi să vadă în ce condiţii trăiesc aceste animale, dar nu s-au găsit bani. Şi uite aşa ne chinuim de atunci”, mai spune, cu neputinţă, Ion Cojocaru. De cealaltă parte, autorităţile dau vina pe fostul primar care nu a urmărit cu interes proiectul de reconstrucţie a Grădinii zoologice, investiţie care ar fi trebuit să fie făcută cu fonduri guvernamentale şi să fie gata până acum. ”Noi ştiam de la jumătatea anului trecut că avem o problemă cu grădinile zoologice. Din păcate, vechea administraţie nu alocase fonduri europene pentru finalizarea acestei grădini zoologice. Era un proiect undeva, aruncat printr-un sertar, de trei ani de zile. Noi l-am scos, am accesat fondurile europene. În acest an avem siguranţa că vom putea să demarăm procedurile de licitaţie. Practic, grădina zoologică din Craiova va fi modernizată în acest an”, promite primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Zoo, refăcută de la zero

Potrivit edilului-şef din Bănie, Grădina Zoologică din Parcul Romanescu va fi gata anul acesta. ”Noi nu mai avem nevoie acum decât să ducem la dosar o filă de buget. Bugetul se aprobă joi. Nu puteam să aprobăm bugetul mai devreme, înainte de aprobarea Consiliului Judeţean. Practic, avem tot dosarul complet pentru accesarea fondurilor europene. Mai trebuie doar fila de buget”, mai spune primarul municipiului. Va urma perioada în care se va organiza licitaţia, după care va fi demarată execuţia. Autorităţile doresc ca Zoo să fie refăcut într-un termen scurt, de şase luni. ”Eu am deblocat acest proiect în momentul în care am devenit primar. Am stat vreo trei zile pe la ministerul Mediului, am luat toate avizele necesare şi avem problema rezolvată”, se laudă actualul edil. Potrivit autorităţilor, Grădina Zoologică va fi amenajată din temelii, fiind păstrat doar amplasamentul.