Zilele Teatrului Liric „Elena Teodorini”

0
363

Ziua Teatrului Liric „Elena Teodorini”, 25 martie – dată la care, în 2013, se împlinesc 156 de ani de la naşterea, la Craiova, a marii interprete de reputaţie internaţională al cărei nume instituţia îl poartă –, este marcată prin activităţi cu publicul, desfăşurate pe parcursul acestei săptămâni. Aşa sunt Zilele Porţilor Deschise (25-27 martie, între orele 10.00 şi 16.00) şi decernarea de diplome celor mai fideli spectatori. Joi, 28 martie, de la ora 19.00, craiovenii sunt invitaţi la opera Madama Butterfly de Giacomo Puccini, care o va avea în rolul principal pe soprana Carmen Gurban, de la Cluj-Napoca, deja o prezenţă consacrată pe scena românească, dar şi pe cea internaţională.

Astăzi şi mâine, 27 martie, între orele 10.00 şi 16.00, la Teatrul Liric sunt Zilele Porţilor Deschise, când curioşii vor putea vedea lumea operei şi operetei dincolo de scenă. Sunt aşteptaţi şi bineveniţi, ca în fiecare an, toţi cei care doresc să cunoască ce se „ascunde” în culise. Publicul, în special cel tânăr, va avea ocazia să viziteze „laboratoarele” teatrului, să vadă modul în care artiştii, personalul tehnic, atelierele (de croitorie, butaforie, pictură etc.) lucrează, în demersul lor de a pune în scenă un spectacol muzical.

Elena Teodorini (n. 25 martie 1857, Craiova – d. 27 februarie 1926, Bucureşti) a fost prima cântăreaţă din România care a păşit pe scena teatrului Scala din Milano.

Joi, 28 martie, ora 19.00, înainte de spectacolul cu opera „Madama Butterfly”, de G. Puccini, va avea loc festivitatea de decernare a Diplomelor de fidelitate spectatorilor nelipsiţi de la reprezentaţiile Teatrului Liric.

Opera „Madama Butterfly” a fost prezentată în premieră pe scena acestei instituţii, în regia artistică şi decorurile lui Pierre Alexandre Jauffret  (Elveţia) şi coregrafia lui Ioan Kelemen, pe data de 14 octombrie 2004, în debutul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului „Elena Teodorini”. Libretul operei – scris de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa şi bazat pe o povestire de John Luther Long, dramatizată de producătorul David Belasco – oglindeşte cu multă simpatie tipul femeii japoneze şi pledează pentru protejarea şi respectarea acesteia.

Carmen Gurban

Îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Ansamblul de balet ale Teatrului Liric „Elena Teodorini”, sub conducerea muzicală a dirijorului Alexandru Iosub. În rolul micuţei Cio-Cio-san se va afla soprana Carmen Gurban, deja o prezenţă consacrată pe scena românească, dar şi pe cea internaţională. Între 1990 şi 2002 a fost solistă a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, iar din 2002 este profesor de canto la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. A fost invitată pe scenele tuturor operelor şi filarmonicilor din România, dar şi pe cele a unor instituţii de spectacol din Austria, Franţa, Italia, Olanda, Spania ş.a.

Spectacolul îi va avea în distribuţie pe Diana Ardelean – Timişoara (Suzuki), Andreea Leonte Vasile (Kate Pinkerton), Stelian Negoescu (J.B. Pinkerton), Ioan Cherata (Sharpless), Alexandru Petrescu (Goro), Gabriel Marciu (Yamadori), Sorin Drăniceanu (Bonzo), Marinel Ţigănuş (Yukusidé), Dragoş Drăniceanu (Comisarul imperial), Adrian Grădinaru (Notarul), Eugenia Iosub (Mama lui Cio-Cio-san), Rodica Dinişoară (Mătuşa), Mirela Duţă (Verişoara), Arabela Tănase (Diavolul), Adina Băcanu (Dolore – copilul).