Tadici: „Naţionala are nevoie de publicul craiovean”

0
319

Trofeul Carpaţi se desfăşoară în acest week-end în Bănie, cu participarea României A, României B, Spaniei şi Germaniei

Trofeul „Carpaţi” la handbal feminin se va disputa în acest week-end în Sala Polivalentă din Bănie şi va avea la start două echipe ale României, A şi B, dar şi naţionalele Spaniei şi Germaniei. Programul competiţiei: 22 martie: Germania-Spania (ora 16), România A-România B (ora 18), 23 martie: România B-Spania (ora 11), România A-Germania (ora 13), 24 martie: România B-Germania (ora 11), România A-Spania (ora 13). Biletele vor costa 10 lei pe zi pentru cele două jocuri programate. SCM Craiova are 2 jucătoare, Băbeanu şi Gogoriţă, în lotul României A, şi alte 2, Apipie şi Florică, în lotul României B. Naţionala noastră vine cu o echipă nouă, lipsită de experienţă. Din lotul Germaniei nu vor lipsi portarul Buducnost, Woltering, Steinbach sau Muller, în timp ce Spania va etala vedetele Navarro, Martin, Fernandez, Barbosa sau Mangue. Selecţionerul naţonalei de handbal feminin a României, Gheorghe Tadici, a discutat ieri despre acest turneu, dar şi despre alte subiecte.

 

Gheorghe Tadici despre…

– Trofeul Carpaţi

„L-am organizat la Craiova pentru că aici a vrut şi staff-ul tehnic şi jucătoarele, care au vrut să evolueze în atmosfera de aici. Eu însumi am simţit aportul publicului la meicul Craiova – Zalău, programat imediat după inaugurarea Polivalentei. De asemenea, un factor determinant este cooptarea antrenorului Craiovei, Bogdan Burcea, în staff-ul naţionalei. Suntem aici de o săptămână, iar organizarea a fost impecabilă, la milimetru. Doar acum 12 ani s-a organizat un turneu la fel de puternic, la Vâlcea, la care au venit Rusia şi Franţa”

– Naţionala României

„Avem la dispoziţie 30 de jucătoare, cu vârste între 17 şi 27 de ani. La acest turneu ne propunem să câştigăm 12-16 fete pentru lotul lărgit, pe care să ne putem baza în următorii ani, obiectivul principal fiind Mondialul din 2015 şi Olimpiada de la Rio, din 2016. Nu s-a lucrat până acum la schimbul de generaţii, s-a mers 8-10 ani pe vechea formulă, care a avut rezultate bune, argint la Mondiale cu mine pe bancă, locul 3 la Europene, dar din păcate nu s-a reuşit calificarea la Olimpiada de anul trecut. Fondul de jucătoare s-a restrâns, ca la toate sporturile de altfel. Handbalistele de la Vâlcea au avut un program încărcat şi nu le-am convocat, oricum ele nu mai aveau nevoie de testări, le ştim valoarea. La acest turneu vom vedea unde ne aflăm exact ca potenţial”

Naţionalele Spaniei şi Germaniei

„Sunt adversari foarte puternici, faţă de alţi ani în care au fost aduşi adversari care au aliniat echipe secunde. Spania a luat bronzul la Mondiale şi la Olimpiadă şi vine cu echipa de bază, mai puţin Pena de la Gyor, care s-a operat, şi extrema Alonso. Germania este o echipă aflată de 4 ani în reconstrucţie, vine la Craiova cu tot ce are mai bun, are obiective înalte în următorii ani, posedă o linie de 9 metri cu talie şi per total o echipă solidă, cu dubluri şi chiar triplări pe posturi”

Campionatul intern

„Nu a fost inspirată reducerea numărului de echipe de la 14 la 12. S-a mai retras o formaţie, deci pornim de la 11. În plus, avem 32-34 de jucătoare străine, aşa că mai eliminăm două loturi, aşa că mizăm doar pe 9 echipe de unde avem de ales. Oricum, handbalul feminin a punctat bine pentru România, avem Oltchimul şi Zalăul în semifinalele cupelor europene. Noi o să avem un meci foarte greu cu Metz, în faţa căreia am pierdut finala anul trecut. Au mai luat-o acum şi pe Pidpalova…

Sporturile de sală din România

„Este o infuzie de străni care nu este deloc benefică. Importăm jucători de nivel 2 sau 3 de la care nu avem ce învăţa. Speră ca handbalul feminin să nu ajungă în situaţia voleiului, baschetului sau handbalului masculin. La baschet se cântă imnul la început şi pe teren vezi numai jucători străini.

– Oltchim

„Sper să câştige semifinala şi apoi finala. Au jucătoare care sunt vârfuri la 5 echipe naţionale, inclusiv cea a României şi trebuie să exploateze acest lucru. Nu contează că a picat cu Gyor, dacă vor să câştige trofeul trebuiau să bată şi echipa maghiară. Oricum, Larvik este cam la acelaşi nivel.

Posibilitatea ca Oltchim să joace cu Gyor la Craiova

„Toate Federaţiile vor să organizeze meciuri aici şi este important şi aportul primăriţei, care se dovedeşte un câştig pentru sportul craiovean şi românesc. Ar trebui ca Oltchim să joace la Vâlcea, iar dacă nu, în Sala Polivalentă din Craiova. Ar fi o reţetă financiară bună, dar şi pe considerent regional, cred că şi vâlcenii ar vrea să se joace aici. Se speculează că nu se poate juca la Craiova, mă rog, este şi părerea domnului Gaţu, dar eu spun că nu este nici o problemă să se joace la Polivalenta de aici, este omologabilă, în regulament nu se vorbeşte decât de numărul de locuri, care corespunde, nu de peluze sau de tavan sau de altceva. De Romexpo s-a vorbit doar ca să se afle în treabă.

– Jucătoarele convocate de la SCM Craiova

„Băbeanu este deja o jucătoare consacrată, care a progresat mult în ultimul an, de când a venit la Craiova. De aici a revenit în circuitul naţionalei, fiindcă intrase într-un con de umbră la Vâlcea, unde era folosită doar pentru aruncările de la 7 metri. Gogoriţă este în atenţia noastră de multă vreme, a dat randament la juniori, dar apoi a stagnat. Are însă calităţi, în special explozie în braţ. Florică este o extremă cu calităţi bune, pe care trebuie să şi le şlefuiască şi mai trebuie să câştige la capitolul forţă. Apipie a fost lidera generaţiei sale la tineret, nu este foarte dotată motric, dar în schimb este o luptătoare, stă foarte bine la psihic, acolo unde trebuie să lucrăm foarte mult cu jucătoarele tinere, care au calităţi native.

Dubla naţionalei de fotbal cu Ungaria şi Olanda

„Suntem peste echipa Ungariei la fotbal, s-a văzut acest lucru atât la echipa naţională, unde maghiarii nu au mai avut vreo calificare de foarte mult timp, dar mai ales la echipele de club. Am încredere mare în Victor Piţurcă, este un bun tactician şi este un antrenor ferm. Cred că putem câştiga, mai ales că este de notorietate rivalitatea, la mine în Ardeal se resimte mai bine. Cu Olanda ne va fi mai greu, deşi putem obţine un rezultat bun. Putem termina grupa pe locul 2 şi apoi să ne calificăm.