Copiii, vedete de ziua lor

0
599

Viceprimarul Craiovei, Marinică Dincă, şi prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea, au lăsat deoparte munca preţ de câteva minute pentru a le ura copiilor veniţi în Piaţa Mihai Viteazu „La mulţi ani!”.

Piaţa „Mihai Viteazu” din centrul Craiovei a răsunat, ieri, de glasuri de copii. Însoţiţi de părinţi sau bunici, fraţi sau surori mai mari, aceştia au luat parte la „Festivalul în aer liber pentru copii”, organizat de Primăria Craiova, în colaborare cu unităţile de învăţământ, asociaţiile de tineri şi cluburile pentru copii din oraş. Aflat la a V-a ediţie, evenimentul are pregătite o mulţime de activităţi culturale şi artistice dedicate copiilor, care se vor desfăşura pe parcursul întregii săptămâni. Toate privirile s-au îndreptat în prima zi din iunie asupra copiilor, care s-au simţit în largul lor şi s-au distrat de minune. Au cântat, au dansat, şi-au făcut prieteni, şi-au pictat feţele, au gustat din toate dulciurile şi, cel mai important, au însufleţit centrul oraşului cu energia lor debordantă, amintind tuturor de farmecul copilăriei.

Muzica şi dansul au început, ieri, în Piaţa „Mihai Viteazu” la ora 11.00, cu programul pregătit de piticii de la Palatul Copiilor, şi a continuat cu spectacolul  de teatru prezentat de Teatrul pentru Copii şi Tineret “Colibri”. Imediat, acordurile muzicale vioaie şi costumele multicolore ale micilor vedete le-au atras atenţia tuturor trecătorilor şi în scurt timp pe platforma din faţa statuii lui Mihai Viteazu s-a format un public numeros. Mai multe şcoli şi grădiniţe din Craiova au lucrat în tura a doua, începând programul artistic după ora 12.00, când s-a dat startul şi concursului de înălţat zmeie „Zmeul Zmeilor”, desfăşurat pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.

Cei pasionaţi de aparate de zbor au optat pentru demonstraţia aviatică pregătită de Aeroclubul Craiova pe Aerodromul Balta Verdesalturi cu paraşuta, acrobaţii cu planoare, care i-au ţinut pe spectatori cu ochii îndreptaţi pe cer minute în şir, cucerindu-le admiraţia şi aplauzele. Spre seară a fost rândul Ansamblului Folcloric “Maria Tănase” să sărbătorească 1 Iunie prin  spectacolul folcloric „Prinţesa bosumflată”, urmat de Filarmonica „Oltenia”, care şi-a deschis porţile pentru concertul dedicat Zilei Internaţionale a Copilului, organizat în colaborare cu Liceul de Artă “Marin Sorescu”.

Toate acestea li s-au pregătit copiilor de ziua lor. Vedete pentru o zi, aceştia n-au stat o clipă. „Nu reuşesc să o opresc. Cum am ajuns aici, mi-a dat drumul la mână şi de atunci încerc să nu o scap din ochi pentru că aleargă cu copiii, se joacă, se ascunde. În fiecare zi, atunci când e vremea frumoasă, sunt copii în centru, dar azi sunt mai mulţi decât de obicei şi atmosfera e diferită, e mai multă veselie”, a spus mama unei fetiţe de numai cinci anişori. Manifestările din cadrul „Festivalului în aer liber pentru copii” vor ţine până pe 7 iunie.

 

Programul „Festivalului în aer liber pentru copii” organizat astăzi în Piaţa „Mihai Viteazu”

Ora 11.00: „Şoricelul şi balena Banela” – spectacol de teatru. Organizator: Teatrul pentru Copii şi Tineret “Colibri”;

Ora 16.00: Program de dansuri, muzică şi teatru pentru copii. Organizatori: Şcoala nr. 14 „Ion Ţuculescu”, Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”;

Ora 17.00: „S.O.S.” – spectacol de teatru. Organizator: Teatrul pentru Copii şi Tineret “Colibri”;

Ora 18.00: Program de dansuri moderne. Organizator: Palatul Copiilor.

 

Ziua Copilului, în lume

Ziua Copilului a fost menţionată prima dată la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat “Declaraţia pentru Protecţia Copilului”. Data Zilei Copilului variază foarte mult între ţări. Aproximativ 30 de state au preluat 1 Iunie de la China şi SUA. Alte ţări au stabilit altă dată pentru sărbătorirea Zilei Copilului: Argentina sărbătoreşte în a doua duminică din luna august; Australia – în prima duminică din iulie; Brazilia – 12 octombrie; Bulgaria – 1 iunie; Cuba – în a treia duminică din iulie; Germania – de la reunificarea Germaniei se sărbătoreşte la 1 iunie; India – 14 noiembrie; Japonia – 5 mai; Mexic – 30 aprilie; Polonia – 1 iunie; Turcia – 23 aprilie; Ungaria – în ultima duminică al lunii mai.