Valeriu Zgonea s-a întâlnit cu preşedintele Senatului Olandei, Fred de Graaf

0
358

Preşedintele Camerei Deputaţilor a discutat cu preşedintele Senatului olandez despre subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale dintre România şi Olanda, cu accent pe dimensiunea economică, dar şi aspecte de actualitate aflate pe agenda europeană precum: criza economică, uniunea economică şi monetară, cadrul financiar multianual, aderarea României la Schengen şi liberalizarea pieţei muncii pentru cetăţenii români.

Cei doi oficiali au evidenţiat tradiţia îndelungată a relaţiilor de cooperare dintre România şi Olanda, în special pe componenta economică. „Olanda este primul investitor străin în România, peste 4.200 de companii cu participare olandeză desfăşurându-şi activitatea în ţara noastră. Apreciez foarte mult consistenţa relaţiilor noastre economice şi suntem interesaţi în dezvoltarea în continuare a unui dialog constructiv pentru implementarea unor proiecte care vizează porturile Constanţa şi Rotterdam”, a apreciat Valeriu Zgonea.

În cadrul discuţiilor, a fost abordat şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen. În acest context, preşedintele Camerei Deputaţilor a prezentat argumentele care susţin o decizie favorabilă în cazul României şi a subliniat că autorităţile române au îndeplinit toate condiţiile tehnice stabilite în acquis-ul Schengen, fapt confirmat de Comisia Europeană. „România are capacitatea de a-şi îndeplini cu responsabilitate obligaţiile care îi revin la frontiera estică a Uniunii Europene. Din această perspectivă, consider că o decizie favorabilă pentru aderarea României la spaţiul Schengen la următoarea reuniune a Consiliului Justiţiei şi al Afacerilor Interne din martie este legitimă şi oportună”, a declarat Valeriu Zgonea.

La rândul său, preşedintele Senatului olandez a spus că ţara sa susţine eforturile României privind aderarea la spaţiul Schengen şi s-a arătat încrezător că acest obiectiv va fi îndeplinit în perioada următoare. La finalul întrevederii, cei doi oficiali şi-au exprimat dorinţa întăririi relaţiilor pe linie parlamentară prin stabilirea unor întâlniri de lucru bilaterale, precum şi dezvoltarea unor legături mai strânse între secretarii generali ai celor două foruri reprezentative având în vedere priorităţile de reformă şi modernizare ale Camerei Deputaţilor.