Miting împotriva fumatului, la Craiova

0
405

Câteva zeci de studenţi şi voluntari au organizat ieri, de Ziua Mondială împotriva Fumatului, un miting chiar în centrul municipiului Craiova. Scopul a fost acela de a-i convinge pe craioveni să renunţe măcar pentru o clipă la tutun, iar oferta a fost una de nerefuzat: mere sau îngheţată contra o ţigară.

Înarmaţi cu pancarte şi fluiere, tinerii s-au adunat pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova pentru a atrage atenţia asupra consecinţelor nefaste pe care le are tutunul asupra organismului. În plus, mulţi dintre fumători au fost convinşi să lase măcar o ţigară voluntarilor ca o recunoaştere a faptului că se alătură acestui demers. Rezultatele s-au văzut imediat. Până la amiază cutia în care ţigările au fost colectate s-a umplut până la refuz. Tot cu această ocazie s-au realizat determinări ale monoxidului de carbon în aerul expirat, iar fumătorii au avut parte de consiliere individuală din partea specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj şi Centrului de Prevenire Antidrog. Celor două instituţii li s-au alăturat în organizarea acestui eveniment Consiliul Judeţean Dolj, Primăria Craiova, Direcţia de Tineret şi Sport, Casa de Cultură a Studenţilor, Casa Ethos, Asociaţia pentru  Sănătate şi Educaţia Familiei, AMICUS, Societatea Studenţilor de Medicină din Craiova şi Asociaţia „Tinerii Luptă Împotriva Viciilor Mileniului  III”. „Este o zi în care ne dorim să atragem atenţia asupra unei probleme de sănătate publică: consumul de tutun. Au fost organizate cu această ocazie mai multe evenimente prin care ne-am dorit să-i convingem pe oameni să renunţe la ţigări, iar pe cei care nu sunt fumători să stea cât mai departe de ele”, a declarat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Fumatul ucide!

Mitingul de ieri s-a dorit a fi în primul rând un bun prilej pentru a conştientiza populaţia în legătură cu numeroasele afecţiuni pe care consumul de tutun le poate provoca. Fumatul este recunoscut ca fiind principala cauză a îmbolnăvirilor de cancer pulmonar, cancer laringian, cancer al cavităţii bucale şi al esofagului. Este totodată un factorde risc în producerea altor cancere cum ar fi cel de stomac, vezică urinară, rinichi, prostată, col uterin şi pancreas. Conform estimărilor, fiecare ţigară scurtează viaţa unui fumător cu 5 până la 15 minute. La fiecare 10 secunde un fumător de pe Glob cade victimă consumului de tutun. Fumul unei ţigări conţine peste 4.000 de substanţe chimice, din care cel puţin 40 sunt cancerigene.