Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului PPE din Parlamentul European, solicită ministrului Fondurilor Europene să facă publice stadiile de implementare a tuturor contractelor cu fonduri europene şi care sunt motivele pentru care acestea nu se finalizează.
Potrivit lui Marinescu, decizia UE de prelungire cu încă un an a perioadei de accesare şi cheltuire a fondurilor europene alocate României pentru perioada 2007-2013 este un lucru extrem de important pentru noi, în condiţiile în care „suntem campioni la semnare de contracte” şi „pe penultimul loc” în ceea ce priveşte absorbţia. „Pentru investiţii, trebuie să ne uităm spre Europa, pentru că de la Bucureşti nu prea vin bani pentru acest capitol, după cum vedem în Bugetul de stat pe acest an. În Consiliul European s-a ajuns la un acord pe bugetul pentru 2014-2020. Pentru România este un buget bun, pentru că este în creştere faţă de 2007-2013 şi ne aduce şi unele facilităţi importante. Dacă ne referim la perioada care se încheie în acest an, s-a prelungit termenul în care se pot accesa şi cheltui banii alocaţi României pentru 2007-2013, până în 2016”, a spus Marian Jean Marinescu, preşedintele PDL Dolj, duminică în cadrul unei conferinţe de presă.
11,47% – stadiul absorbţiei fondurilor europene
Vicepreşedintele Grupului PPE a spus că solicită ministrului Fondurilor Europene să facă publice toate contractele cu finanţare europeană şi motivele pentru care acestea nu se implementează. „Dacă intrăm pe site-ul oficial, vedem că sunt 68 miliarde de euro contractate. Este foarte bine că s-a mai prelungit cu un an perioada în care aceste contracte pot fi implementate, ca noi să primim banii de la UE. Eu cer ca Ministerul Fondurilor Europene să facă publică situaţia acestor contracte: unde sunt, în ce stadiu sunt şi care sunt motivele pentru care nu se implementează? Pentru că se discută foarte mult de creşterea ratei absorbţiei, trebuie să se spună şi ce facem ca să creştem această rată? Care sunt motivele pentru care constatăm în prezent o atât de mare diferență între gradul de contractare (77,58%) şi stadiul absorbţiei fondurilor europene (11,47%)? Se poate face şi trebuie făcută o prezentare a contractelor, a beneficiarilor acestora, care este stadiul de implementare a acestora, ce s-a făcut pentru implementarea contractelor de către autoritatea naţională, regională, consultanții, toți cei care au responsabilităţi în acest sens”, a spus Marinescu.
Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele PPE:
„Cred că răspunzând acestor întrebări, Ministerul Fondurilor Europene ar putea găsi până la urmă soluţiile potrivite pentru a creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene, care se află la un nivel mai mult decât modest în comparaţie cu partea de contractare a acestor fonduri”.