Târgul de la Făcăi, la un an de la inaugurare

0
2237

Târgul Făcăi a fost, ieri, la fel de însufleţit ca în fiecare săptămână, poate chiar mai animat de miile de oameni veniţi dis-de-dimineaţă să vândă sau să cumpere câte ceva. Pentru cei din împrejurimi, pelerinajul de luni dimineaţă printre sutele de comercianţi veniţi cu de toate a devenit un obicei. Chiar dacă nu cumpără nimic, cercetează produsele, compară preţurile, stau de vorbă cu comercianţii şi îşi fac socotelile. Târgul Făcăi a aniversat un an de la inaugurare, ocazie cu care oaspeţi de seamă i-au trecut, ieri, pragul. Au făcut turul amplasamentului, au stat de vorbă cu oamenii şi au discutat iniţiativa administraţiei Târgului de a amenaja un punct comercial pentru vânzarea en-gross a fructelor şi legumelor. Dacă intenţia se va materializa, în scurt timp, producătorii din zonă vor putea să-şi vândă marfa aici, fără a mai fi nevoiţi să plece în pieţele din alte oraşe ale ţării, riscând să piardă o parte din produse în timpul transportului şi să-şi reducă din câştig.

Situat la ieşirea din Craiova, pe DN 55 Craiova-Bechet, actualul Târg Făcăi a fost inaugurat în urmă cu un an, fiind amenajat pe o proprietate fără o destinaţie precisă mai înainte. Zvonul desfiinţări Târgului de la Romaneşti a creionat ideea de a da o utilitate asemănătoare spaţiului de la marginea Craiovei – un târg în care oameni simpli să-şi poată vinde marfa de orice natură în condiţii de ordine şi siguranţă. Aici poţi găsi orice, de la autoturisme, piese de maşini, aparatură electrocasnică, haine şi încălţăminte, ceasuri şi telefoane până la materiale lemnoase.

Cu o suprafaţă de şase hectare, amplasamentul cuprinde peste 500 de locuri pentru vânzarea maşinilor şi un amplu teren destinat produselor din lemn, care ocupă două hectare. Potrivit proprietarului, Târgul de la Făcăi este cel mai mare din zonă, dar şi cel mai diversificat. După mai multe discuţii cu primari din Dolj, administraţia târgului s-a gândit să extindă gama de oferte. „În Craiova nu se găseşte un punct de vânzare a fructelor şi legumelor, motiv pentru care am iniţiat o serie de discuţii cu reprezentanţii autorităţilor locale din mai multe localităţi pentru a vorbi cu oamenii. Avem aici condiţiile necesare pentru a dezvolta această activitate”, au spus reprezentanţii administraţiei Târgului Făcăi.

Îi lipseşte un punct de vânzare a fructelor şi legumelor

Primari din mai multe localităţi doljene – Dăbuleni, Mârşani, Malu-Mare, Calopăr, Podari – au participat la evenimentul de ieri, manifestându-şi aprecierea faţă de ideea deschiderii unui punct de comercializare en-gross a fructelor şi legumelor, prin amenajarea unor hale care să asigure condiţiile optime de depozitare a mărfii. „Deschiderea unui astfel de târg în zonă a fost o idee foarte bună, la fel şi iniţiativa de amenajare a unui en-gross pentru fructe şi legume aici, pentru că, în localitatea noastră şi în multe altele din Dolj, producătorii sunt nevoiţi să plece departe de casă, cu zilele, în pieţe din ţară ca să-şi vândă marfa”,  a declarat Constantin Ghencioiu, primarul comunei Mârşani.

La rândul său, preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor, a afirmat că încurajează dezvoltarea activităţii pe acest segment în Târgul de la marginea Craiovei. „Ne bucurăm să fim alături de oamenii veniţi azi la Târgul din Făcăi, în ziua în care se aniversează un an de la deschidere amplasamentului. Era realmente necesară amenajarea acestui spaţiu, pentru ca oamenii să aibă asigurat un loc spre a-şi pune în vânzare marfa fără să fie nevoiţi să plece prin ţară. Noi vom căuta tot timpul soluţii pentru a veni în sprijinul proiectului şi al administraţiei târgului, prin consilierii locali PSD, pentru că încurajăm activitatea dezvoltată aici. Un parteneriat public-privat ar fi benefic, pentru că dincolo de a asigura spaţiul, este important să ne gândim şi la amenajarea lui şi adaptarea la nevoile oamenilor”, a declarat preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor.

Octavian Colţatu, administrator Târgul Făcăi:

„După un an de la deschidere, cea mai mare mulţumire a mea să văd că 200-300 de societăţi comerciale îşi desfăşoară activitatea aici fără probleme, că, săptămânal, aproape 600 de maşini din toată Oltenia, şi nu numai, sunt aduse spre vânzare, dar mai ales că văd atâţia vizitatori la Târg. Sunt sute, poate mii de oameni”.