Europarlamentarul, Marian Jean Marinescu : „Nimeni la instituţiile europene nu va discuta cu o reprezentanţă”

0
382
Marian Jean Marinescu

Iniţiativa deschiderii unei reprezentanţe la Bruxelles a aşa-numitului Ţinut Secuiesc provoacă reacţii contradictorii în România. Liderii UDMR susţin proiectul, în timp ce Ministerul Afacerilor Externe consideră că este vorba despre o iniţiativă regretabilă, întrucât nu există această unitate administrativ-teritorială în România. Iniţiatorii demersului sunt preşedinţii Consiliilor judeţene din Harghita şi Covasna. De două luni ei au dublă cetăţenie, română şi maghiară, iar cele două consilii au prevăzute în buget fonduri pentru funcţionarea biroului, urmând să se alăture şi judeţul Mureş. De acest birou se vor acupa trei europarlamentari – Sogor Csaba, Tokes Laszlo, care este şi vicepreşedintele Parlamentului European  şi Iuliu Winkler. În plus, mâine se anunţă chiar şi o recepţie la Parlamentul European, urmând ca miercuri, 1 iunie să aibă loc deschiderea oficială a biroului. Până în acest moment nu există reacţii oficiale, dar se pare că întreaga situaţie a declanşat iritare la nivelul conducerii Partidului Popular European, familia politică a UDMR.  În acest context, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele Grupului Popular European a precizat în cadrul unei conferinţe de presă, organizată sâmbătă, 28 mai, la sediul PDL Dolj că astăzi sau mâine vor fi reacţii ferme ale oficialilor PE vizavi de această iniţiativă catalogată a fi „o provocare inutilă”.

„O speculaţie joasă”

Cred că politicienii români ar trebui să dea dovadă de raţiune şi să trateze cu maximă seriozitate această iniţiativă. Cred că un semnal a fost dat chiar de preşedintele Traian Băsescu, prin neparticiparea la Varşovia, ca urmare a prezenţei la acest eveniment a reprezentanţilor Kosovo. Nu trebuie să uităm că  după mai multe proteste de stradă, provincia Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în februarie 2008. Reacţia la nivel internaţional a fost diferită. România de exemplu nu susţine nici acum independenţa provinciei din sudul Serbiei. Marinescu a mai spus că oricum la nivelul PE nimeni nu va discutat cu o reprezentanţă. “După părerea mea, este o provocare inutilă, pentru că este un exerciţiu de imagine care va aduce eventual imagine pozitivă celor trei într-o anumită parte a populaţiei maghiare, nu în toată, şi atât. În rest, nu va aduce nimic. Nimeni la instituţiile europene nu va discuta cu o reprezentanţă care nu reprezintă nimic oficial”, a declarat Marian Jean Marinescu. Vicepreşedintele PPE a mai spus că chestiunea înfiinţării biroului Ţinutului Secuiesc de la Bruxelles, nu poate fi considerată decât o “speculaţie joasă”. “Am văzut declaraţia UDMR cum că, dacă s-ar fi înfiinţat o reprezentanţă a Bucovinei sau a Ţării Moţilor, nimeni nu ar fi zis nimic. Da! Nimeni nu ar fi zis nimic. Dar nici nu există în Bucovina, şi nici în Ţara Moţilor tot felul de asociaţii sau tot felul de partide sau de voci care să ceară autonomia. Şi această declaraţie mi se pare o speculaţie joasă, de politică mai jos făcută”, a mai spus Marian Jean Marinescu.

Centrul European de Studii Covasna – Harghita a întocmit sinteza documentară în care este prezentat proiectul UDMR „Diaspora”. Potrivit proiectului, „Ţinutul Secuiesc” în calitatea sa de „ţară mamă interioară” pentru maghiarii din „diasporă” (adică cetăţenii români de etnie maghiară din celelalte judeţe ale Transilvaniei), are datoria sprijinirii „menţinerii identităţii maghiarilor” din aceste judeţe.

  • · În prima parte sunt redate hotărârile Consiliului Judeţean Covasna prin care a fost asigurată finanţarea acţiunilor destinate sprijinirii comunităţilor maghiare din jud. Hunedoara, în anul 2010. După evaluarea rezultatelor obţinute, pentru anul 2011, Consiliul Judeţean Covasna a hotărât extinderea finanţării pentru sprijinirea comunităţilor maghiare din judeţele Alba şi Sibiu.
  • În partea a doua este prezentată o sinteză a ecourilor proiectului menţionat în mass-media maghiară.
  • În final, este reprodusă solicitarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi a Asociaţiei „Ţara Iancului – Iubirea Mea”, din Deva, adresată Consiliului Judeţean Covasna prin care se cere ca pe bază de reciprocitate, în cadrul programelor de parteneriat stabilite între Centrele de Cultură ale judeţelor Hunedoara, Alba şi Sibiu şi cel al judeţului Covasna, să se prevadă susţinerea realizării unor programe în domeniul cultural, educativ, ştiinţific, şi în comunităţile româneşti din judeţele Covasna şi Harghita.

Sursa : Ziarişti Online