Comandament Operaţional Judeţean pentru situaţii de urgenţă în Dolj

0
402

Prefectul judeţului Dolj, Marius Deca, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, constituirea Comandamentului Operaţional Judeţean Dolj pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase specifice perioadei de iarnă. De asemenea, acesta a precizat că a avut loc o simulare a Comandamentului Operaţional Judeţean Dolj în situaţia de cod galben şi instituirea „vocii unice”. 

Noul organism înfiinţat prin dispoziţie a ministrului MAI, Radu Stroe, nu se substituie Comandamentului de iarnă, având atribuţii specifice. „Conform Dispoziţiei Comune nr. I/1519/18.01.2013 privind operaţionalizarea Grupei Operative a MAI şi a structurilor teritoriale, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă ce ar putea fi generate de fenomenele meteorologice periculoase specifice perioadei de iarnă s-a constituit Comandamentul Operaţional Judeţean Dolj. Acesta are rolul de a gestiona situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase specifice perioadei de iarnă. Comandamentul Operaţional va funcţiona la sediul Instituţiei Prefectului  şi este reprezentat de structurile cu atribuţii specifice acestui domeniu (instituţia prefectului, poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră, informare publică, comunicaţii, grupuri de suport tehnic ale celorlalte structuri deconcentrate etc.)”, a declarat prefectul Marius Deca.

Comandamentul va avea o “voce unică”

Instituţia Prefectului Dolj asigură logistica necesară funcţionării, în condiţii optime, a Comandamentului Operaţional Judeţean Dolj. Acesta va fi activat de Prefectul judeţului Dolj în perioadele aflate sub incidenţa atenţionărilor/avertizărilor meteo. Prima simulare a Comandamentului Operaţional Judeţean Dolj  a avut loc chiar ieri, deoarece a fost emisă situaţia de cod galben şi s-a instituit „vocea unică”. Secretariatul Comandamentului Operaţional Judeţean Dolj este condus de col. Petre Stănăşel – şef Centru Operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj, şi are următoarele atribuţii: culege informaţiile necesare gestionării fenomenelor meteorologice periculoase specifice perioadei de iarnă; întocmeşte Situaţia efectelor fenomenelor meteorologice şi a resurselor întrebuinţate, denumită generic “Notă privind participarea structurilor MAI la gestionarea fenomenelor meteorologice periculoase”; date relevante existente la nivelul judeţului; asigură transmiterea Situaţiei la Grupa Operativă a MAI.; raportează imediat Grupei Operative a MAI cu privire la măsura restricţionării temporare a traficului rutier, asigurându-se totodată mediatizarea situaţiei existente prin persoana desemnată în regim de “voce unică”; informează operativ Grupa Operativă a MAI asupra situaţiilor de interes sau deosebite, precum şi asupra acelora cu impact mediatic; pune la dispoziţia reprezentantului desemnat „voce unică” toate informaţiile legate de  gestionarea situaţiilor de urgenţă ce ar putea fi generate de fenomenele meteorologice periculoase specifice perioadei de iarnă.

„Împădurirea este o soluţie foarte bună pentru a ne ajuta în situaţii de ninsori şi viscol”

La final, prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca, le-a cerut doljenilor ca atunci când sunt închise drumuri să respecte măsurile: “Cu privire la restricţionarea temporară a traficului rutier sau în cazul închiderii drumurilor, cetăţenii să respecte aceste măsuri şi să nu se abată de la ele. În situaţia nerespectării acestor atenţionări se va trece la amenzi. Este bine de ştiut acest aspect, pentru ca oamenii să nu se mai hazardeze şi să pună în pericol viaţa lor sau a altor persoane”.

Marius Deca a mai declarat că va propune ca pe marginile drumurilor judeţene să fie plantaţi cât mai mulţi copaci pentru a se evita o înzăpezire a acestora în caz de viscol.  Acesta a mai adăugat că judeţul Dolj stă binişor din acest punct de vedere, faţă de altele, pentru că sunt deja 14 km de drum pe care sunt amplasate paravânturi, fiind drumuri ce trec prin păduri. „Aceste drumuri au fost ferite de înzăpeziri atunci când a viscolit. Cred că împădurirea este o soluţie foarte bună pentru a ne ajuta în situaţii de ninsori şi viscol, în acest fel zăpada va pătrunde mai greu pe carosabil”, a mai spus Marius Deca.