La simulările pentru bacalaureat pot participa şi absolvenţii din seriile anterioare

0
335

La simulările probelor la Limba şi literatura română şi Matematică pentru examenul de bacalaureat vor putea participa şi absolvenţii de liceu din serii anterioare, în funcţie de capacitatea organizatorică a fiecărei şcoli. Aceştia trebuie doar să depună o cerere scrisă la secretariatul unităţii de învăţământ pe care au absolvit-o. 

Ministerul Educaţiei a stabilit că absolvenţii de liceu trebuie să plătească pentru a susţine bacalaureatul, dacă au susţinut acest examen de cel puţin două ori şi nu l-au promovat. Astfel, candidaţii din promoţii anterioare care se vor prezenta la toate probele Bacalaureatului 2013 vor achita 230 de lei. Cei care nu susţin toate probele examenului de bacalaureat dau suma de 39 de lei pentru probă.

Simulările în Dolj, stabilite în aprilie

Elevii doljeni din anii terminali mai au la dispoziţie trei luni pentru a se pregăti pentru simulările de bacalaureat şi evaluare naţională. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ Dolj) au stabilit ca simulările să aibă loc între 22 şi 26 aprilie 2013, iar examenul să se desfăşoare pe parcursul a trei ore. Astfel, elevii claselor a XII-a au programat examenul pe 22 aprilie la Limba şi literatura română, pe 24 aprilie – proba diferenţiată în funcţie de filieră, profil, specializare, iar pe 26 aprilie – proba la alegere în funcţie de filieră, profil, specializare. Pentru elevii de clasa a VIII-a prima probă va avea loc pe 22 aprilie la Limba şi literatura română, iar pe 24 aprilie la Matematică.

“În acest an şcolar 2012-2013, pentru prima dată Ministerul Educaţiei Naţionale a luat decizia de a se face cel puţin o simulare pentru fiecare disciplină a examenelor naţionale. Noi am susţinut deja în luna noiembrie o simulare la Limba şi literatura română. Deşi am transmis că aceste examene se desfăşoară în condiţii de examen, sunt şi unităţi de învăţământ care nu s-au pregătit foarte bine, dar au timpul necesar să se pregătească aşa cum trebuie pentru simulările care vor avea loc în intervalul 22-26 aprilie. Noi încercăm să-i facem atât pe elevi, cât şi pe părinţi să conştientizeze exigenţa acestor examene. Trebuie să se obişnuiască cu grila de evaluare, cu timpul alocat subiectelor. Este o exigenţă deosebită, pentru că elevii nu au de unde să se mai inspire, nu au pe cine să întrebe şi sunt foarte bine supravegheaţi. Elevii din promoţiile anterioare care doresc să participe la simulări nu au decât să meargă la unităţile de învăţământ unde au finalizat studiile şi să depună o cerere. Noi le-am transmis directorilor unităţilor de învăţământ doljene să ia în calcul şi aceşti elevi”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct, Nicuşor Cotescu.

 

Scopul simulărilor la examenele naţionale este acela de a avea o diagnoză pe care să se bazeze desfăşurarea şi organizarea activităţilor de pregătire a acestor examene pe parcursul semestrului al doilea. Probele vor fi supravegheate cu camere video.