Primăria Craiova: O majorare modică, craiovenii s-o plătească!

0
400

Autorităţile locale şi-au clarificat, ieri, poziţia în ceea ce priveşte majorarea preţului gigacaloriei, menţionând că nu se va acorda o altă subvenţie de la bugetul local, pe lângă cea suportată de până acum. Reprezentanţii municipalităţii susţin că este vorba, totuşi, de o sumă modică pe care craiovenii şi-o pot permite, ba chiar i-au invitat pe toţi să meargă să-şi achite şi restanţele pe care le mai au la întreţinere, deoarece există riscul real să rămână fără căldură în această iarnă. 

termo 1Majorarea preţului gigacaloriei cu 7%, ceea ce înseamnă 16 lei în bani, se votează astăzi în şedinţa CLM Craiova, iar dacă votul va fi favorabil – ceea ce este deja previzibil că se va întâmpla – se va putea aplica începând din luna noiembrie, când se emite prima factură de iarnă craiovenilor. Ieri, într-o conferinţă de presă, s-a pus şi problema ca Primăria Craiova să suporte această mărire de la bugetul local, astfel ca locuitorii să nu o resimtă în preţul facturilor, după cum s-a întâmplat în anul 2015, când CEO a venit cu o majorare de 6%, pe care ulterior a suportat-o municipalitatea de la bugetul local, pentru toată lumea. ”Nu ne-am luat în calcul, la ora aceasta, mărirea subvenţiei”, a răspuns, franc, primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

„O mărire destul de modică”

Cel care a detaliat răspunsul oficial la această chestiune extrem de delicată, ţinând cont că scoate nişte bani din buzunarele tuturor craiovenilor, a fost viceprimarul Stelian Bărăgan. „Nu se ia în calcul ca această mărire să fie subvenţionată de primărie, pentru că este o mărire destul de modică, cu 16 lei”, a explicat acesta. Autorităţile au arătat că s-a făcut o comparaţie cu majorările de tarif  anunţate de RADET, regia de distribuţie a energiei termice a capitalei, pentru această iarnă şi s-a tras concluzia că majorarea propusă de SC Termo nu este aşa de mare, ca atare poate fi suportată de populaţie. ”În acest moment faţă de RADET, care a aplicat o mărire de 35%, noi aveam o mărire doar de 7,42%. Şi atunci am hotărât ca mărirea de 16 lei să fie suportată de către populaţie”, a menţionat viceprimarul Stelian Bărăgan.

Primăria invocă un control al Curţii de Conturi

termoAutorităţile au invocat, ieri, că la baza acestei măriri de tarif se află un control al Curţii de Conturi, „astfel încât să putem să ne încadrăm cu planul de reorganizare”, fără a detalia, însă, acest aspect. Pe de altă parte, în motivaţia expusă de SC Termo şi depusă ca documentaţie la baza proiectului de hotărâre, se arată că este majorarea este dictată de cu totul altceva, şi anume de faptul că furnizorul CEO a majorat primul, încă din ianuarie, tariful de apă fierbinte ce se livrează de la CET 2 şi cu care se prepară agentul termic furnizat populaţiei prin punctele termice. „Pe această cale, aş vrea să transmit populaţiei şi asociaţiilor de proprietari să încerce să facă plăţile măcar restante către SC Termo, pentru că societatea este în insolvenţă şi nu va fi furnizat agent termic”, a avertizat, în schimb, reprezentanţii municipalităţii craiovene.

Demersuri avansate de asociere cu CEO

Chiar dacă iarna se anunţă să înceapă, cel mai probabil, sub auspicii mai sumbre – cu facturile majorate şi, după caz, chiar fără agent termic în calorifere – autorităţile susţin că sunt perspective bune, pe viitor, în ceea ce priveşte chestiunea energiei termice. ”Nu am încetat nici o clipă să avem discuţii pe ceea ce înseamă vitorul acestei societăţi de termoficare. La această oră, este agreată de către CEO şi validată de către Ministerul Energiei ideea de societate comună, cu acţionari Primăria şi CEO”, a declarat, ieri, primarul Mihail Genoiu. Acesta a precizat că, în această perioadă, se culeg toate datele pentru a se actualiza un studiu făcut de primărie în 2012, pe care municipalitate inteţionează să-l folosească în acest sens. Edilul-şef al Craiovei a reamintit şi beneficiile care decurg din această formă de asociere, în principal posibilitatea accesării fondurilor europene atât pentru contorizarea individuală, dar şi pentru schimbarea tuturor reţelelor din oraş, atât ale Termo, cât şi la magistralele CET 2.

***

Revizia la apă caldă, anunţată de Complexul Energetic Oltenia pentru perioada 4 – 15 septembrie, va dura mai puţine zile. Autorităţile locale au precizat că au făcut o adresă către CEO şi s-a hotărât de comun acord ca furnizarea de apă caldă să fie reluată începând cu data de 10 septembrie, nu pe data de 15 septembrie, cum era în calendarul iniţial.