Senatorii îi cer Corinei Şuteu retragerea OUG privind taxe noi pentru cinematografe, televiziuni, furnizorii de telefonie şi internet

0
352

corina-suteu-Senatorii din Comisia de cultură i-au cerut, ieri, ministrului Culturii Corina Şuteu să renunţe la OUG privind cinematografia şi să depună un proiect de lege în regim de urgenţă, membrii comisiei criticând taxele incluse în draftul pus în dezbatere publică.

“Să ne explicaţi care este urgenţa atât de mare încât nu veniţi cu un proiect legislativ dezbătut în procedură de urgenţă de Parlament cum este normal şi în Constituţie. (…)Tentativa de a crea o urgenţă într-un domeniu care funcţionează şi culmea ia şi premii de atâta vreme să introduceţi taxe mi se pare că excede caracterul constituţional. (…) Nu m-aţi convins de caracterul de urgenţă. Nu am aflat că se prăbuşeşte o clădire, că a fost o inundaţie (..)”, a declarat preşedintele Comisiei de cultură, senatorul PSD Georgică Severin.

Severin a mai susţinut că urgenţele se stabilesc în termeni constituţionali, nu pe baza sentimentelor. “Urgenţele se stabilesc în termeni constituţionali, nu pe sentimente, noi nu vorbim de urgenţe sentimentale, vorbim despre urgenţe constituţionale. Ordonanţa de urgenţă a fost prevăzută ca un instrument gen catastrofe naturale, stare de război, inundaţii. Chestiuni pentru care trebuie să iei măsuri imediat, cu efect imediat, acesta este spiritul Constituţiei. Sentimentul de urgenţă nu există în constituţie”, a mai spus Georgică Severin.

Corina Şuteu a afirmat că din punctul său de vedere este o “situaţie excepţională”. “Din punctul meu de vedere este o situaţie excepţională, extraordinară, care cere măsuri urgente. Acesta este punctul meu de vedere. (…) Întrebarea fundamentală este: considerăm că întârzierea, blocajul decalajul, disfuncţionalitatea dintre industrie, instrumente şi creatori din cinematografie, este o urgenţă, da sau nu? Este de nivelul unui cataclism? Personal, eu cred că da, dumneavoastră puteţi să-mi spuneţi că nu. Este o diferenţă de a vedea lucrurile”, a susţinut ministrul Culturii.

La rândul său, vicepreşedintele PNL al Comisiei de Cultură, Emil Paşcan, a afirmat că este “absolut surprins” de poziţia ostilă a CNC, făcând referie la observaţiile transmise de directorul general Anca Mitran. “Eu sunt absolut surprins că există o opoziţie ostilă a acestui act normativ din partea CNC care s-ar cuveni să fie un beneficiar. (…) Invocând multe inadvertenţe în exprimare, erori în formulare, doamna director general Anca Mitran susţine: modificarea propusă de minister atrage după sine anularea memorandumului 895 din 19 ian 2016 aprobat de Guvernul României şi reînceperea proceselor de elaborare a unei noi scheme de ajutor de stat aşa cum este prevăzută în legislaţia naţională şi în cea comunitară, proceduri laborioase care vor duce la suspendarea concursurilor de proiecte cinematografice, creându-se aceeaşi situaţia din 2015 când nu a fost posibilă organizarea niciunei sesiuni de concurs…”, a declarat Emil Paşcan.

La rândul său, Corina Şuteu a afirmat că Anca Mitran are “o tendinţă de a deforma realitatea”. “Doamna director general a CNC, Anca Mitran, care a fost consultată constant, informată constant, a participat constat la absolut toate consultările, are, din păcate, o tendinţă de a deforma realitatea care, în cazul domniei sale, se manifestă cu o deosebită insistenţă. Eu mi-am spus punctul de vedere public în legătură cu regretabila incapacitate pe care directorul actual al CNC a dovedit-o în a folosi importanţa cinematografiei actuale şi a determina ca CNC să fie o instituţie activă, dinamică, reprezentativă la nivel internaţional….”, a spus Corina Şuteu, fiind oprită de Georgică Severin care nu i-a permis să vorbească despre “o persoană care nu este prezentă”.