„Unghiuri şi culori” surprinse de Teodor Radu Pantea. Vernisajul expoziţiei – astă seară, la Craiova

0
871

În organizarea Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”, la Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova are loc astăzi, ora 19.00, deschiderea expoziţiei personale de fotografie a artistului Teodor Radu Pantea – E.FIAP/s, din Oradea, intitulată „Unghiuri şi culori”. «Ne bănuit de multe sunt tentaţiile fotografiei! (…) Realitatea înconjurătoare oferă subiecte simple, dar ascunse multor priviri, subiecte/obiecte ce aşteaptă să fie descoperite şi restituite prin „oglindiri”», afirmă artistul, care va fi prezent la vernisaj.

După alte expoziţii cu teme inedite, precum „PromoStress” (2009) – cu o tematică abordând lumea străzii, stresant de populată cu reclame, „Alter Ego” (2010) – manechine fotografiate în diferite ipostaze, în vitrine, în magazine sau gross-plan-uri, „Chipul imaginat” (2012) – cu imagini ale Mântuitorului Iisus Hristos de pe troiţe din diverse zone geografice ale ţării, „Piaţa Tahrir” (2013) – fotografii din în renumita piaţă din Cairo, Teodor Radu Pantea aduce la Craiova „Unghiuri şi culori”. „Expoziţia este compusă din 60 de lucrări color axate pe o temă inedită, ce se constituie într-un adevărat eseu imagistic despre lumea înconjurătoare. Artistul, cu un spirit şi un ochi avizat şi experimentat, le scoate din banalul şi inobservabilul cotidian şi le aduce în faţa noastră într-o organizare absolut remarcabilă”, afirmă col. (r.) Mircea Anghel – A.FIAP, preşedinte al Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu” din Craiova.

Teodor Radu Pantea s-a născut la 21 februarie 1953, în Oradea, unde a studiat, în cadrul Universităţii, la Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic. A urmat, mai târziu, cursuri de master în „Sculptură şi ambient” la Facultatea de Arte Vizuale a Universităţii orădene, instituţie la care este profesor. De asemenea, este doctor în istorie al Facultăţii de Istorie şi Geografie din Oradea, cu o temă de istorie a fotografiei: „Mişcarea fotografică din România. Saloanele de artă fotografică din perioada 1945-2003”. A participat la majoritatea saloanelor de artă fotografică organizate în România din 1979 pânăîn prezent (peste 100, întrunind peste 250 acceptări), la peste 130 de saloane internaţionale sub patronajulFederaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), la alte 170 sub patronajul Societăţii Americane de Fotografie (PSA), cărora li se adaugă numeroase expoziţii de grup, întruniri, simpozioane, tabere de creaţie, workshop-uri, precum şi aproape 100 de expoziţii personale. De asemenea, are un număr impresionant de premii, medalii şi menţiuni internaţionale obţinute din 1996 până în prezent: aproximativ 300!

 ***

«Nebănuit de multe sunt tentaţiile fotografiei! Viaţă, chipuri, situaţii, momente, realitate cotidiană, întâmplări, peisaje… Dar, uneori, în sinea fotografului, sunt gânduri îndelung elaborate sau doar răzleţe, interiorizate, nemărturisite, plămădite lăuntric, obsedante, ce îşi caută o „oglindire” în realitate. Să fie ele, oare, caracteristice pentru fotograful interiorizat, frustrat, meditativ? Realitatea înconjurătoare oferă subiecte simple, dar ascunse multor priviri, subiecte/obiecte ce aşteaptă să fie descoperite şi restituite prin „oglindiri”. Subiecte/obiecte ce înseamnă doar culoare, forme, unghiuri, profilări pe un cer saturat în culoare sau, de ce nu, înnorat. Sau foreground-uri şi background-uri în felurite şi inedite alternanţe, adesea căutate, adesea întâmplătoare, dar niciodată regizate, aranjate… Subiecte/obiecte ce sunt lângă noi, ne înconjoară… le ignorăm, ne aşteaptă, ne provoacă. Se vor… se cer fotografiate, descoperite. Uneori privite (mai rar…) direct, mai adesea de jos, de undeva de sub ele sau de sus, plutind deasupra lor… O contemplare simplistă a lor nu le conferă originalitate, lăsându-le în banalitatea cotidianului. Dar o investigare fotografică le face să devină, încet, poticnit şi nesigur, un nou proiect ambiguu: „Culori şi unghiuri”. Aceste imagini îi sunt doar începuturile!». (Teodor Radu Pantea)