Se deschide Tabăra de sculptură! 5 artiști din 4 țări cioplesc marmura, în august, la Craiova

0
609

Începând de mâine, 1 august, timp de o lună, la Craiova se va desfășura cea de-a VI-a ediție a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene”, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Primăria și Consiliul Local Municipal Craiova. Sub dalta a cinci artişti din patru ţări România, Serbia, Turcia, Noua Zeelandă , marmura de Rușchița se va transforma în tot atâtea opere de artă, cu tema Centenarului Marii Uniri de la 1918. Deschiderea oficială a Taberei de sculptură va avea loc mâine, 1 august, ora 11.00, la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova.

Cei 5 artiști participanți la Tabăra „Drumuri Brâncușiene” sunt Masha Paunovic (Serbia), Ayhan Kayapinar (Turcia), Anna Korver (Noua Zeelandă), Emilian Popescu și Petre Virgiliu Mogoșanu (România), selectați în urma a două apeluri de proiecte, în 27 aprilie – 18 mai  și 23 iunie – 2 iulie. Ei au fost acceptați pe baza unui portofoliu cu 5-7 lucrări reprezentative și o fotografie a machetei lucrării pe care doresc să o realizeze la Craiova respectând tema dată. Conceptul artistic trebuie să sugereze momentul istoric al Marii Uniri de la 1918 sau să se refere la personalități care au contribuit semnificativ la acest eveniment. Principalul criteriu de selecție l-a reprezentat originalitatea interpretării temei de concurs.

Pentru realizarea celor cinci sculpturi, propuse ca spații de lucru sunt curtea interioară și atelierele de fierărie ale Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși” din Craiova, „fiind cel mai indicat amplasament din municipiu, făcând legătura cu perioada de formare a marelui artist”. La ultimele ediții, tabăra a avut loc la Centrul Multifuncțional Craiova. Organizatorii vor asigura necesarul de materiale pentru execuția lucrărilor și vor asigura cazarea pe toată perioada simpozionului, urmând ca artiștii să își suporte singuri toate cheltuielile legate de transport și masă.

Fiecărui sculptor i se va achita o sumă de bani care reprezintă contravaloarea drepturilor de autor pentru realizarea operelor, în cuantum de 11.000 lei net (echivalent a aproximativ 2.500 de euro). În schimb, autorii vor transmite Craiovei, în mod irevocabil și exclusiv, drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra lucrării realizate, conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Cele cinci opere de artă realizate în urma simpozionului vor avea ca destinație „decorarea diverselor spații publice ale Craiovei ca mobilier urban”. După finalizarea proiectului, timp de câteva săptămâni aceste lucrări vor fi expuse în zona centrală a oraşului.

Ediția 2018 a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene” este câștigătoarea unui concurs de proiecte organizat de Institutul Național al Patrimoniului și are loc sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.