România trebuie să facă din sănătatea publică un obiectiv cu adevărat strategic. În ultimele două decenii, ţara noastră a avut cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decât media Uniunii Europene. 6 femei mor, în fiecare zi, în România, din cauza cancerului de col uterin şi în fiecare an, peste 3000 sunt nou diagnosticate. Cancerul asociat infecțiilor cu HPV reprezintă, în România, prima cauză de mortalitate la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani. În Dolj vorbim deja de cazuri de cancer asociate HPV de ordinul sutelor.
Ne alăturăm solicitărilor reprezentanților societății civile care cer ca la rectificarea bugetară din luna august să fie alocate fonduri pentru începerea vaccinării antiHPV a fetițelor până în 11 ani. Faza birocratică de colectare a solicitărilor de vaccinare trebuie depășită și trecut efectiv la vaccinari care reprezintă o măsură de prevenție cu adevărat necesară. A trecut un an de zile de când părinții care au trimis solicitări nu au primit răspuns când pot începe vaccinarea.
”Nu mai putem amâna bătălia cu HPV. Suntem singura țară din UE care nu alocă fonduri pentru vaccinare ceea ce chiar nu este în regulă în condițiile în care avem cea mai mare rată de incidență. Programul Național de Imunizare trebuie să devină realitate nu un document de arhivă” – a precizat liderul ALDE Craiova, Anișoara Stănculescu.
ALDE va face demersurile necesare în guvern pentru ca la rectificare să fie alocați banii pentru începerea vaccinării împotriva HPV.