Cea de-a III-a ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene”, organizată de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” și Primăria municipiului Craiova, se va deschide mâine, 1 august, ora 18.00, la Centrul Multifuncțional din Craiova. Tema de anul acesta – aleasă deloc la întâmplare – este creația maestrului Tudor Gheorghe, artistul împlinind chiar în prima zi a lui Gustar vârsta de 70 de ani. Invitați în tabără sunt 11 artiști, din România, Germania și Macedonia, care, pe parcursul întregii luni, vor ciopli marmura și piatra, lor alăturându-li-se și un sculptor în lemn, craiovean.
Oricine este interesat poate urmări zi de zi, începând de mâine după-amiază până pe data de 30 august, cum artiștii veniți din alte colțuri ale țării sau ale Europei vor sculpta în piatră de Vratsa sau în marmură de Rușchița. Primele blocuri, de mari dimensiuni, au fost aduse în curtea Centrului Multifuncțional încă de la începutul acestei săptămâni, ele fiind achiziționate în funcție de schițele prezentate de sculptori.
Este vorba despre Michael și Anna Rofka (Germania), Tibor Farkas (Germania), Andrej Mitevski (Macedonia), Vlad Dan Perianu (București), Ana Maria Negară și Alin Neacșu (Iași), Gabriel Sitaru (Câmpina), precum și de craiovenii Lucian Irimescu, Virgil Pumnea și Laurențiu Dimoiu. Un alt artist craiovean, Gabriel Rizea, nu va ciopli piatra, ci lemnul, urmând să-i dea forma unor băncuțe inspirate din „Anotimpurile” lui Tudor Gheorghe.
Dacă în anii anteriori artiștii participanți trăgeau la sorți blocurile de piatră și apoi treceau la lucru, creațiile căpătând contur în funcție de formele și dimensiunile acestora, acum ei a trebuit să prezinte dinainte machetele lucrărilor. Nu mai puțin de 25 de sculptori, din România, Bulgaria, Macedonia, Germania și Elveția, au răspuns apelului lansat de organizatori la această a III-a ediție a Taberei. Din juriu au făcut parte Adrian Tudor – fiul maestrului Tudor Gheorghe, Antoniu Zamfir – președintele Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, Adriana Teodorescu, Vlad Drăgulescu și Lucian Dindirică – vicepreședinți ai aceleiași asociații, primarul Lia Olguța Vasilescu și Cosmin Dragoste – manager al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.
«A III-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene” reprezintă o oportunitate de coagulare a eforturilor creatoare a unor sculptori de renume din România şi din străinătate. An de an, Simpozionul a crescut în valoare, începând să devină, treptat, o platformă de comunicare prin intermediul artei şi o posibilitate elocventă de a demonstra că oraşul nostru are potenţial cultural aflat într-o continuă creştere şi optimizare», a declarat managerul Cosmin Dragoste.