Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au solicitat, ieri, direcţiilor de sănătate publică (DSP) să asigure, în zonele afectate de inundaţii, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic, precum şi monitorizarea calităţii apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor.
Specialiştii din cadrul direcţiilor de sănătate publică trebuie să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii şi să colaboreze cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă.
Astfel, DSP-urile vor asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate, precum şi medicamentele şi materialele necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale, dar şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor care ar putea fi cauzate de inundaţii.
Mai mult, DSP-urile vor participa la asigurarea transportului pentru gravide, persoane în vârstă cu boli cronice, dializaţi, copii şi vor asigura supravegherea calităţii apei de băut în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor, dar şi asigurarea de locuri de spitalizare pentru persoanele afectate.
Ministerul Sănătăţii a transmis şi câteva măsuri pe care populaţia trebuie să le ia pentru prevenirea îmbolnăvirilor: să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni sau de la robinet şi să utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită. Trebuie consumate doar alimente ambalate sau bine preparate termic. De asemenea, populaţia din zonele afectate de inundaţii este sfătuită să nu atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora, să evite expunerea prelungită la frig sau umezeală, să păstreze alimentele în condiţii igienice, să respecte igiena individuală şi la primele semne de boală să se prezinte la cel mai apropiat medic sau spital.